ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μότσαρτ αντιμετώπιζε προβλήματα με την πεθερά του - Στο φως επιστολή του από το 1782

Ο Μότσαρτ αντιμετώπιζε προβλήματα με την πεθερά του - Στο φως επιστολή του από το 1782

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ: Η επιστολή που φέρεται να έστειλε ο Αυστριακός συνθέτης σε στενό του φίλο δημοπρατείται τον επόμενο μήνα από τον οίκο Christie's στο Λονδίνο

Ένα γράμμα με αποστολέα τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ το οποίο τον δείχνει σε «απόλυτο πανικό» γύρω από την ερωτική του ζωή θα τεθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Christie's στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα.

Πρόκειται για ένα δισέλιδο γράμμα, το οποίο συντάχθηκε από τον Αυστριακό συνθέτη το καλοκαίρι του 1782, στο οποίο φαίνεται πως ζητά συμβουλές από στενό του φίλο, μετά από «παρεξήγηση» που είχε με τη μέλλουσα πεθερά του.

«Εκείνη ήταν έτοιμη να πάει στην αστυνομία για να πάρει πίσω την αρραβωνιαστικιά του με προφανείς τρομερές συνέπειες για τη φήμη του», ανέφερε ο επικεφαλής βιβλίων και χειρογράφων του Christie's, Τόμας Βένινγκ.

«Βρίσκεται σε απόλυτη κρίση και (...) με τρόπο μάλλον εξαίσιο ανοίγει την καρδιά του εντελώς αφιλτράριστα».

Ο Μότσαρτ έγραψε πολλά γράμματα κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά ο Βένινγκ είπε ότι είναι σπάνιο να δει κανείς ένα από αυτά τα γράμματα σε δημοπρασία και σπάνιο να δει αυτόν τον «βαθμό ενόρασης... στον χαρακτήρα του... και στα συναισθήματά του σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή στη ζωή του».

Ο Μότσαρτ έγραψε αυτό το γράμμα όταν ήταν 26 ετών και λίγο μετά την άφιξή του στη Βιέννη. Την στιγμή που η καριέρα του απογειωνόταν καθώς η πρώτη του μεγάλη όπερα είχε γνωρίσει την απόλυτη επιτυχία, η ερωτική του ζωή μάλλον περιπλεκόταν, ενώ ήθελε να προχώρησει σε γάμο με την Κονστάντζα.

«Αυτός είχε ανατραφεί σε μια αυστηρή Καθολική οικογένεια. Επομένως, το γεγονός ότι ήδη συζεί με την Κονστάντζα, το ότι κοιμούνται μαζί, δεν τον σταματά να ζει απερίσκεπτα», είπε ο Βένινγκ.

«Αυτή την απελευθερωμένη έκφραση του τρόπου συμπεριφοράς του» τόσο στην ιδιωτική όσο και στην επαγγελματική του ζωή, ο Βένινγκ την περιγράφει ως «αναζωογονητική».

«(Το γράμμα) λέει κάτι για τον Μότσαρτ, καθώς αφήνει να διαφανεί μια επαναστατική προσωπικότητα. Είναι κάποιος που δεν υπακούει στους παλιούς κανόνες», τονίζει.

Πάντως λίγο μετά τη σύνταξη του γράμματος που δημοπρατείται, ο Μότσαρτ και η αγαπημένη του ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου και έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατο του συνθέτη το 1791 σε ηλικία 35 ετών.

Το γράμμα αποτελεί μέρος της Classic Week Exceptional Sale του Christie's τον Ιούλιο και αναμένεται να πωληθεί στην υψηλότερη τιμή που έχει λάβει μια επιστολή του Μότσαρτ μέχρι σήμερα, με εκτιμώμενη αξία μεταξύ 300.000 λιρών και 500.000 λιρών.