ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Θα επισκεφθεί «σύντομα» την Τουρκία για να συναντήσει τον Ερντογάν

Πούτιν: Θα επισκεφθεί «σύντομα» την Τουρκία για να συναντήσει τον Ερντογάν

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν ότι ο Ρώσος ηγέτης θα επισκεφθεί την Τουρκία «σύντομα», ανακοίνωσε την Παρασκευή το Interfax επικαλούμενο βοηθό του Κρεμλίνου.

Η επίσκεψη - αν τελικά πραγματοποιηθεί- θα ήταν η πρώτη του Πούτιν σε χώρα του ΝΑΤΟ από τότε που διέταξε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022. Ο Ρώσος πρόεδρος ταξιδεύει σπάνια εκτός Ρωσίας από την αρχή των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση θα γίνει σύντομα όπως δήλωσε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιβεβαίωσε την πρόσκλησή του στον πρόεδρό μας να επισκεφτεί την Τουρκία», δήλωσε ο συνεργάτης του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. Υπενθυμίζεται οτι ο Πούτιν, ως διεθνώς καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου για την εισβολή στην Ουκρανία δεν μπορεί να μετακινείται σε χώρες που αναγνωρίζουν το Διεθνές Δικαστήριο καθώς αυτές οφείλουν να τον συλλάβουν.

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν Πούτιν και Ερντογάν ήταν τον Ιούλιο του περασμένου χρόνου στην Τεχεράνη, όπου συζήτησαν με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί την πιθανότητα συμμαχίας ενόψει της δυτικής αντίδρασης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Πούτιν εκτός Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου, μετά από τον Ιούνιο του 2022 οταν είχε επισκεφθεί το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Κασπίας.