ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Νεκρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν χθες Δευτέρα το βράδυ έναν Παλαιστίνιο στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσαν σήμερα ο ισραηλινός στρατός και το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο Ζακαρία Μοχάμεντ αλ Ζαούλ, 20 ετών, χτυπήθηκε «από πραγματικές σφαίρες της κατοχής στο κεφάλι στην περιοχή Χουσάν», κοντά στη Βηθλεέμ, επεσήμανε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

«Ύποπτος πετούσε βόμβες μολότοφ εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών οι οποίοι διεξήγαγαν επιχείρηση ρουτίνας» στην περιοχή Χουσάν, σημείωσε ο στρατός του Ισραήλ, ενώ διευκρίνισε ότι οι στρατιώτες απάντησαν με πραγματικά πυρά και ότι ταυτοποιήθηκε ένα άτομο το οποίο χτυπήθηκε.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA μετέδωσε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και των ισραηλινών δυνάμεων, οι οποίες έκαναν χρήση πραγματικών σφαιρών, δακρυγόνων και βομβών κρότου.

Το περιστατικό σημειώθηκε έπειτα από μια αιματηρή επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν στη Δυτική Όχθη χθες, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 5 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και ένας μαχητής, και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 90. Επίσης επτά μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται.

Ο στρατός εισέβαλε στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν χθες περίπου στις 04:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αποχώρησε γύρω στις 15:00 έπειτα από ιδιαίτερης σφοδρότητας συγκρούσεις, με τη συμμετοχή ακόμη και ελικοπτέρου.

Μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων οι κάτοικοι βγήκαν μαζικά στους δρόμους για τις κηδείες των νεκρών Παλαιστίνιων: ενός 15χρονου εφήβου και τεσσάρων ανδρών ηλικίας 19 με 29 ετών.

Ο ένας εξ αυτών, ο Κάσαμ Αμπού Σαρία, ήταν μαχητής του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή οργάνωση.

«Πραγματικός πόλεμος»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εισήλθε στη Τζενίν για να συλλάβει «υπόπτους» που ανήκουν στον Ισλαμικό Τζιχάντ και τη Χαμάς.

Στρατιωτικό ελικόπτερο «άνοιξε πυρ εναντίον ένοπλων ανδρών προκειμένου να βοηθήσει στην απομάκρυνση στρατιωτών», υπό «σφοδρή ανταλλαγή πυρών», σημείωσε στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με πηγή των παλαιστινιακών υπηρεσιών Πληροφοριών, αυτή είναι η πρώτη φορά που ισραηλινό ελικόπτερο εκτόξευσε πυραύλους εναντίον της Τζενίν μετά το τέλος της δεύτερης ιντιφάντα (2000-2005).

Εξάλλου Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι κατήγγειλαν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον τους, παρόλο που φορούσαν αναγνωρίσιμα μπλε γιλέκα με την ένδειξη PRESS. Σε βίντεο από ταράτσα κτηρίου στην Τζενίν, όπου είχαν βρει καταφύγιο δημοσιογράφοι, ένας εξ αυτών λέει πως δέχονταν πυρά από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές.

Ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου στην Τζενίν, Μαχμούντ αλ Σαάντι, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δύο ασθενοφόρα δέχθηκαν ισραηλινά πυρά.

Νωρίς το απόγευμα, όταν ακόμη οι μάχες μαίνονταν, ο Χάλεντ Άχμαντ, γιατρός της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου χαρακτήρισε την κατάσταση στη Τζενίν «πραγματικό πόλεμο».

Ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, επεσήμανε ότι ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού υπέστη ζημιές από εκρηκτικό μηχανισμό «πρωτοφανούς» ισχύος. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι αποχώρησε από τη Τζενίν με όλα του τα οχήματα.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκολάντ δεσμεύθηκε να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα στη διάθεσή μας για να πλήξουμε τα τρομοκρατικά στοιχεία όπου κι αν βρίσκονται».

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» και κατήγγειλε σε ομιλία του την αύξηση «της χρήσης υπερβολικής βίας» από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου καταδίκασε «τα εγκλήματα που διέπραξε ο στρατός κατοχής», ενώ η ΕΕ δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη για τις τελευταίες εξελίξεις στη Τζενίν», σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι αναλογικές και να συμμορφώνονται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

«Σπιράλ»

Αυτές οι «συνεχείς σφαγές» αποτελούν «απόπειρες να προκληθεί έκρηξη στην περιοχή και να συρθεί σε ένα σπιράλ βίας», αντέδρασε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Η επιδρομή αυτή πραγματοποιήθηκε την ώρα που η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τη Μέση Ανατολή Μπάρμπαρα Λιφ βρισκόταν στη Ραμάλα για συζητήσεις με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Πιο αργά χθες δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από Παλαιστίνιους οι οποίοι έριξαν το όχημά τους σε σημείο ελέγχου κοντά στη Τζενίν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Δύο Παλαιστίνιοι, που φέρουν τραύματα από σφαίρες, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Τζενίν, επεσήμανε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι ένας εξ αυτών βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, το βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης είναι θέατρων συχνών συγκρούσεων -- πολλές φορές αιματηρών-- μεταξύ των Παλαιστινίων και των ισραηλινών δυνάμεων που διεξάγουν εκεί επιδρομές.

Ο καταυλισμός της Τζενίν πολιορκήθηκε το 2002 από τον ισραηλινό στρατό και υπέστη σοβαρές ζημιές στη διάρκεια συγκρούσεων από τις οποίες σκοτώθηκαν 52 Παλαιστίνιοι και 23 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ο καταυλισμός με τους 23.000 κατοίκους βρίσκεται σε μια παλαιστινιακή περιοχή που θεωρείται αυτόνομη βάσει των ισραηλινοπαλαιστινιακών συμφωνιών του Όσλο (1993).

Από την αρχή του έτους έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 165 Παλαιστίνιοι, 21 Ισραηλινοί, ένας ουκρανός και ένας Ιταλός, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP με βάση επίσημες ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.

Μεταξύ των νεκρών είναι από την παλαιστινιακή πλευρά μαχητές και πολίτες, ανάμεσά τους και ανήλικοι, και από την ισραηλινή πλευρά κυρίως πολίτες, εκ των οποίων ανήλικοι και τρία μέλη της αραβικής μειονότητας.