ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες σε καταυλισμό εξόριστων Ιρανών

Αλβανία: Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες σε καταυλισμό εξόριστων Ιρανών
AP NewsRoom

Ένας 65χρονος Ιρανός εξόριστος σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις σφοδρές συγκρούσεις, δήλωσαν γιατροί και Αλβανοί δικηγόροι της Λαϊκής Οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Ιράν (PMOI).

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Αλβανίας πραγματοποίησε έφοσο σε έναν καταυλισμό εξόριστων Ιρανών που βρίσκεται κοντά στα Τίρανα και γιατροί και δικηγόροι κάνουν λόγο για έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες.

Οι αλβανικές αρχές φαίνεται πως συνάντησαν αντίσταση κατά την επιχείρηση, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς, ωστόσο, να επιβεβαιώσει τις αναφορές για νεκρό.

Ένας 65χρονος Ιρανός εξόριστος σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις σφοδρές συγκρούσεις, δήλωσαν γιατροί και Αλβανοί δικηγόροι της Λαϊκής Οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Ιράν (PMOI).

Δεν κατέστη σαφές τι οδήγησε την αστυνομία να πραγματοποιήσει έφοδο στον καταυλισμό. Η έφοδος έγινε κατόπιν δικαστικής εντολής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Η δικαστική εντολή εκδόθηκε επειδή οι εξόριστοι παραβίασαν ορισμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις τους, αν και δεν διευκρινίστηκε ποιές ήταν αυτές οι παραβιάσεις.

Αλβανικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι αυτές οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ερευνών για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και ότι η αστυνομία κατέσχεσε υπολογιστές και λογισμικό.

Μέλη της PMOI, ένα κίνημα εξορίστων και σκληρών αντιπάλων του καθεστώτος της Τεχεράνης είχαν πολεμήσει ως ένοπλη πολιτοφυλακή από το γειτονικό Ιράκ ενάντια στο ιρανικό καθεστώς μέχρι το 2003.

Ωστόσο, η κατάστασή τους έγινε πιο επισφαλής στο Ιράκ μετά την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα και καθώς η ιρακινή πολιτική ηγεσία υιοθέτησε μια πιο φιλική σχέση έναντι του Ιράν.

Το 2013, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον και του ΟΗΕ, η Αλβανία συμφώνησε να φιλοξενήσει 200 μέλη της PMOI στο έδαφός της έπειτα από βομβαρδισμούς στον καταυλισμό τους στο Ιράκ.

Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των μελών της οργάνωσης αυξήθηκε. Σήμερα, υπάρχουν 2.800 στο Ashraf 3, τη μεγαλύτερη ομάδα εξόριστων PMOI στον κόσμο.

Η υποδοχή στην Αλβανία αντιφρονούντων που καμία άλλη χώρα δεν ήθελε να φιλοξενήσει στο έδαφός της, είχε προκαλέσει φόβους για επιθέσεις στη μικρή βαλκανική χώρα.

Το 2022, η Αλβανία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι διεξήγαγε μαζικές κυβερνοεπιθέσεις.

Το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν, το οποίο εκπροσωπεί Ιρανούς εξόριστους, καταδίκασε την αλβανική αστυνομία για τη σημερινή επιχείρηση. «Η Ιρανική Αντίσταση απαιτεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη... να καταδικάσουν αυτήν τη βάρβαρη επίθεση και να καταστήσουν την αλβανική κυβέρνηση υπόλογη για αυτήν τη συμπεριφορά», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Σχετικές ειδήσεις