ΚΟΣΜΟΣ

Η Λευκορωσία «ζεσταίνει» τις στρατιωτικές μηχανές, αρχίζει ασκήσεις επιστράτευσης

Η Λευκορωσία «ζεσταίνει» τις στρατιωτικές μηχανές, αρχίζει ασκήσεις επιστράτευσης
AP, φωτογραφία αρχείου.

Η Λευκορωσία αποτελεί σύμμαχο της Ρωσίας, στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Η Λευκορωσία, σύμμαχος της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα (21/06) ότι οι ένοπλες δυνάμεις εκκινούν τις ετήσιες «ασκήσεις επιστράτευσης», οι οποίες θα διαρκέσουν δέκα ημέρες.

Το Υπουργείο Άμυνας της χώρας ανέφερε ότι οι ασκήσεις έχουν στόχο να αξιολογηθεί το επίπεδο ετοιμότητας των κρατικών θεσμών στην επιστράτευση των εφέδρων. Όλοι οι Λευκορώσοι πρέπει να υπηρετούν στρατιωτική θητεία και παραμένουν ως έφεδροι μετά την ολοκλήρωση αυτής.

Η Λευκορωσία επέστρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της, ως εφαλτήριο για την περυσινή εισβολή στην Ουκρανία· έκτοτε, πραγματοποιεί τακτικά ασκήσεις με τη Μόσχα και επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν τις βάσεις της, για εκπαίδευση. Αυτό τον μήνα, παρέλαβε ρωσικούς τακτικούς πυρηνικούς πυραύλους, για τους οποίους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι σκοπός είναι να αποτελέσουν «προειδοποίηση προς τη Δύση».

Οι λευκορωσικές δυνάμεις δεν έχουν ενταχθεί άμεσα στον πόλεμο δίπλα σε εκείνες της Ρωσίας, όμως, ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, έχει υποστηρίξει ότι η Λευκορωσία θα εισέλθει στη σύγκρουση, σε περίπτωση μίας «επίθεσης πλήρους κλίμακας» εναντίον της.

Σχετικές ειδήσεις