ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο Titan: «Είναι βελόνα σε θημωνιά» - Γιατί δυσκολεύονται τα σωστικά συνεργεία

Υποβρύχιο Titan: «Είναι βελόνα σε θημωνιά» - Γιατί δυσκολεύονται τα σωστικά συνεργεία
oceangate

Υποβρύχιο Titan: Συνεχίζεται η επιχείρηση ανεύρεσης και διάσωσης στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού, με έμπειρους διασώστες να μιλούν για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Το μεγάλο βάθος, το απέραντο γαλάζιο και το μικρό μέγεθος του σκάφους κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση, την ώρα που το οξυγόνο για τους επιβάτες έχει τελειώσει με βάση τις προβλέψεις.

Λίγο μετά τις 14:00 (ώρα Ελλάδας), της Πέμπτης (22/6), σήμανε η ώρα κατά την οποία τελείωσαν τα αποθέματα στο υποβρύχιο Titan, με βάση τις προβλέψεις. Ωστόσο, η ακριβής κατάσταση στο σκάφος είναι άγνωστη και οι ειδικοί έχουν πει ότι οι προβλέψεις σχετικά με τις προμήθειες είναι «ανακριβείς» αναφορικά με τους επιβαίνοντες στο «Titan».

Υπενθυμίζεται ότι το βαθυσκάφος «Titan», μήκους 6,7 μέτρων, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ξεκίνησε την κάθοδο προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης από το οποίο αποκολλήθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, δηλαδή λίγα λεπτά προτού φθάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μία απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Όταν ξεκίνησε το «Titan», διέθετε οξυγόνο για 96 ώρες, σύμφωνα με την εταιρεία. Το πόσο θα διαρκέσει στην πραγματικότητα το οξυγόνο εξαρτάται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από πολλούς παράγοντες, όπως αν το βαθυσκάφος έχει ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα και από το αν οι επιβάτες διατηρούν την ψυχραιμία τους.

Έμπειροι διασώστες και επιστήμονες, αναλύουν την ίδια στιγμή το γιατί οι πιθανότητες να βρεθεί το υποβρύχιο είναι απειροελάχιστες. Παρά τη χρήση του γαλλικού ρομπότ, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο Ρόμπερτ Λάρτερ, γεωφυσικός της British Antarctic Survey, εξήγησε μεταξύ άλλων πως ««όλοι έχουμε δει τις αναφορές των ήχων που έχουν εντοπιστεί, αλλά το γεγονός ότι η περιοχή αναζήτησης είναι ακόμα τόσο μεγάλη φαίνεται να δείχνει ότι κανείς [δεν] μπόρεσε με σιγουριά να εντοπίσει από πού προέρχονται αυτοί οι ήχοι».

Ο εμπειρογνώμονας έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων, Φρανκ Όουεν, έκανε λόγο για «διασταύρωση ήχων», μιλώντας για τα ηχητικά σήματα που ακούστηκαν στον βυθό και αρκετοί εικάζουν πως προέρχονται από το Titan. «Το πλήρωμα του Titan χτυπά ένα κύτος από ανθρακόνημα και όχι από χάλυβα. Αυτό είναι σαν να χτυπάς ένα κούτσουρο, αντί να χτυπάς ένα κουδούνι – είναι λιγότερο δυνατό και πιο πνιχτό, επομένως δεν είναι καθαρός, καθαρός θόρυβος. Αυτό μπορεί να μην διαδοθεί μέσα στο νερό οπουδήποτε κοντά», εξήγησε ο ειδικός.

Από την πλευρά του, ο δρ Λάρτερ μιλώντας για τη δυσκολία του να βρεθεί ένα υποβρύχιο όπως το Titan, με μήκος περίπου 6,5 μέτρα και ύψος περίπου 3 μέτρα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι «μία βελόνα σε θημωνιά». Παράλληλα, ανέφερε ότι το βάθος της θάλασσας και το απέραντο γαλάζιο δημιουργούν ένα «σκοτεινό περιβάλλον», στο οποίο είναι πολύ πιο πιθανό να χαθεί ένα βαθυσκάφος από το να βρεθεί.

Υποβρύχιο Titan: Απόγονος επιβατών του Τιτανικού η σύζυγος του ιδιοκτήτη της OceanGate

Σύζυγος μιας απογόνου δύο επιβατών που κάθονταν στην πρώτη θέση του Τιτανικού που βυθίστηκε το 1912 ήταν ένας από τους επιβάτες του αγνοούμενου υποβρυχίου Titan, Στόκτον Ρας.

Ο Ρας - σύζυγος της Γουέντι Ρας - είναι ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της OceanGate στην οποία ανήκει το υποβρύχιο και εδρεύει στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το υποβρύχιο Titan αγνοείται από την Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023, σε μία αποστολή που είχε για εξερεύνηση και ξενάγηση στο ναυάγιο του Τιτανικού, ανοιχτά των ακτών του Καναδά.

Η σύζυγός του Στόκτον Ρας, Γουέντι Ρας είναι η δισέγγονη του μεγιστάνα του λιανεμπορίου Ίσιντορ Στράους και της συζύγου του Άιντα - ζευγάρι που ήταν από τα πλουσιότερα στο παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού, όπως αναφέρει δημοσίευμα στους New York Times.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η τραγική ιστορία του Ίσιντορ Στράους - συνιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος Macy's - και της συζύγου του Άιντα περιγράφεται στην θρυλική ταινία «Τιτανικός» του Τζέιμς Κάμερον.

Η Γουέντι Ρας είναι διευθύντρια επικοινωνίας της OceanGate και στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε τρεις αποστολές στο ναυάγιο -το 2021, το 2022 και το 2023- σύμφωνα με την σελίδα της στο LinkedIn.

Σχετικές ειδήσεις