ΚΟΣΜΟΣ

Titan: Τελευταία απέλπιδα προσπάθεια από τους διασώστες, με...κομμένη την ανάσα - Οριακά το οξυγόνο

Titan: Τελευταία απέλπιδα προσπάθεια από τους διασώστες, με...κομμένη την ανάσα - Οριακά το οξυγόνο

Οι διασώστες κάνουν την τελευταία απελπισμένη προσπάθεια καθώς μετράμε τις τελευταίες ώρες οξυγόνου στο υποβρύχιο του Titan

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανεύρεση του βαθυσκάφους που εξαφανίστηκε στο σημείο βύθισης του Τιτανικού, ενώ εξανεμίζονται οι ελπίδες διάσωσης των επιβατών του.

Οι διασώστες έσπευσαν με περισσότερα πλοία και σκάφη στο σημείο της εξαφάνισης, ελπίζοντας ότι οι υποβρύχιοι ήχοι που εντόπισαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν την επιχείρηση έρευνας εντοπισμού.

Ακόμα και εκείνοι που εξέφραζαν αισιοδοξία προειδοποίησαν ότι παραμένουν πολλά εμπόδια: από τον εντοπισμό της θέσης του σκάφους, την προσέγγισή του με εξοπλισμό διάσωσης, μέχρι τη μεταφορά του στην επιφάνεια - αν υποθέσουμε ότι είναι ακόμα άθικτο. Και όλα αυτά πρέπει να συμβούν προτού εξαντληθούν τα αποθέματα οξυγόνου των επιβατών.

Όλη η περιοχή που ερευνάται είναι περίπου ίση με την Πελοπόννησο, σε νερά βάθους 4.020 μέτρων (13.200 πόδια). Ο πλοίαρχος Τζέιμι Φρέντερικ από την ακτοφυλακή των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι αρχές εξακολουθούν να διατηρούν ελπίδες για τη διάσωση των πέντε επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο.

«Πρόκειται για μια αποστολή έρευνας και διάσωσης, 100%», δήλωσε.

Στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού όπου εξαφανίστηκε την Κυριακή ο Τιτάνας υπάρχει συνήθως ομίχλη και τις , καθιστώντας την ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον για τη διεξαγωγή μιας αποστολής έρευνας και διάσωσης, δήλωσε ο Ντόναλντ Μέρφι, ωκεανογράφος που διετέλεσε επικεφαλής επιστήμονας της Διεθνούς Περιπολίας Πάγου της Ακτοφυλακής.

Εν τω μεταξύ, οι πρόσφατα αποκαλυφθείσες καταγγελίες υποδηλώνουν ότι είχαν γίνει σημαντικές προειδοποιήσεις σχετικά με την ασφάλεια του σκάφους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του υποβρύχιου σκάφους.

Ο Φρέντερικ δήλωσε ότι ενώ οι ήχοι που έχουν εντοπιστεί προσφέρουν μια ευκαιρία να περιοριστεί η έρευνα, η ακριβής θέση και η πηγή τους δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.

Τελειώνει στις 14:08 το οξυγόνο στο υποβρύχιο

Αφού ξεκίνησε την κάθοδό του στα 12.500 πόδια, το υποβρύχιο έχασε την επαφή με το πλοίο αποστολής του, το Polar Prince, στις 9.45 π.μ., αλλά δεν αναφέρθηκε ως αγνοούμενο από το Λιμενικό Σώμα μέχρι τις 5.40 μ.μ.

Μια αντίστροφη μέτρηση έχει τώρα ξεκινήσει, με το ζωτικής σημασίας παροχή οξυγόνου να αναμένεται να εξαντληθεί στις 7.08 π.μ. ανατολική ώρα ΗΠΑ (11.08 π.μ. GMT, 9.08 μ.μ. Σίδνεϊ), δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Οι ελπίδες για την εύρεση του Τιτάνα τώρα σβήνουν, ώρες αφότου όσοι ηγούνται της διάσωσης είπαν ότι «θα κρατήσουν την ελπίδα μέχρι το τέλος», αλλά παραδέχτηκαν ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να «πάρουν μια σκληρή απόφαση».

Διασώστες, συμπεριλαμβανομένου του USCG, του Βρετανικού Ναυτικού και των Γαλλικών και Καναδικών ομάδων επιταχύνουν τον ρυθμό τους καθώς το παράθυρο διάσωσης στενεύει.

Αντιμετωπίζουν μια μάχη ενάντια στο χρόνο και με λιγότερο από δώδεκα ώρες οξυγόνου στο σκάφος, οι ειδικοί είπαν ότι όσοι βρίσκονται μέσα θα προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν την αναπνοή τους για να διατηρήσουν τις υπόλοιπες προμήθειες.

Οι διασώστες αρνούνται να εγκαταλείψουν την ελπίδα τους, επέμεινε ο καπετάνιος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ Τζέιμι Φρέντερικ την Τετάρτη, παρόλο που άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μετρούν αντίστροφα τις ώρες μέχρι να τελειώσει το οξυγόνο στο σκάφος.

Σύμφωνα με την OceanGate, τον χειριστή του Titan, το υποβρύχιο έχει παροχή οξυγόνου 96 ωρών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης αγωνίζονται με τον χρόνο καθώς σαρώνουν μια περιοχή όπου εντοπίστηκαν θόρυβοι για το εξαφανισμένο υποβρύχιο Τιτάνα, με τους ειδικούς να λένε ότι συνεχίζουν να αναλύουν τους ήχους που ακούστηκαν μόλις σήμερα το πρωί.

Το μόνο πιθανό ίχνος του σκάφους που συνεχίζεται να ερευνάται ήταν οι υποβρύχιοι ήχοι «κτυπήματος», που εντοπίστηκαν χθες.

Ωστόσο, οι ειδικοί του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που αναλύουν τους ήχους είπαν ότι δεν μπορούν ακόμη να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν προέρχονται από το προσαραγμένο σκάφος και τα ROV συνέχιζαν να δίνουν αρνητικά αποτελέσματα κάτω από τη θάλασσα.

Καθώς ο χρόνος τελειώνει, περισσότερος εξοπλισμός αναμένεται να φτάσει μέχρι αργά το πρωί της Πέμπτης, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων (ROV) για την ανίχνευση του θορύβου καθώς τα αεροπλάνα συνεχίζουν να σαρώνουν τον ωκεανό από ψηλά.

Οι διασώστες ξεκινούν τώρα μια τελευταία προσπάθεια να βρουν το μικροσκοπικό σκάφος σε μια τεράστια έκταση νερού, με την περιοχή έρευνας να επεκτείνεται σε περίπου 14.000 τετραγωνικά μίλια - διπλάσιο από το μέγεθος της πολιτείας του Κονέκτικατ.

Σχετικές ειδήσεις