ΚΟΣΜΟΣ

Απεργούν για πέντε μέρες οι γιατροί στην Αγγλία - Η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία του NHS

απεργία NHS
Οι γιατροί κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Σε πενθήμερη απεργία προχωρούν χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί στην Αγγλία, σε μια πρωτοφανούς διάρκειας κινητοποίηση, με αίτημα καλύτερους μισθούς. 

Οι ειδικευόμενοι γιατροί εντείνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες, με συνέπεια την ακύρωση πολλών μη επειγόντων ιατρικών ραντεβού. Η πιο πρόσφατη κινητοποίησή τους ήταν στα μέσα Ιουνίου και διήρκεσε τρεις ημέρες.

Από τις 13 Ιουλίου ξεκινούν νέα απεργία για διάστημα πέντε ημερών, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), σύμφωνα με το συνδικάτο τους BMA. Περίπου οι μισοί νοσοκομειακοί γιατροί στην Αγγλία ανήκουν στην κατηγορία των ειδικευόμενων.

«Ανακοινώνουμε τη μεγαλύτερη απεργία γιατρών στην ιστορία του NHS αλλά δεν είναι ένα ρεκόρ για τα βιβλία της ιστορίας», δήλωσαν ο Ρόμπερτ Λόρενσον και ο Βίβεκ Τριβέντι του BMA. «Το NHS είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία αυτή η χώρα είναι περισσότερο περήφανη και είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι έχουμε μια κυβέρνηση που φαίνεται πως ικανοποιείται αφήνοντάς το να παρακμάζει ως την κατάρρευση», πρόσθεσαν.

Το συνδικάτο BMA αναφέρει ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί έχουν χάσει το 26% του μισθού τους από το 2008, όταν επιβλήθηκε πρόγραμμα λιτότητας στις υπηρεσίες υγείας. Τώρα ζητούν αύξηση κατά 35% των μισθών τους, αίτημα στο οποίο είναι αντίθετη η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Το NHS διέρχεται μια βαθιά κρίση, καθώς είναι αποδυναμωμένο από τις πολιτικές λιτότητας και τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του BMA, περίπου 7,42 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν στην αναμονή τον Απρίλιο για θεραπεία στην Αγγλία, με περισσότερους από 3 εκατομμύρια να περιμένουν πάνω από 18 μήνες.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις