ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Εθελοντές θα ζήσουν για ένα χρόνο σε χώρο προσομοιωμένο στον πλανήτη Άρη

NASA: Εθελοντές θα ζήσουν για ένα χρόνο σε χώρο προσομοιωμένο στον πλανήτη Άρη

Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις ετήσιες προσομοιωμένες αποστολές στον Άρη, που στοχεύουν στην αξιολόγηση της υγείας και της απόδοσης των μελών του πληρώματος όταν ζουν σε περιορισμένο χώρο με περιορισμένους πόρους.

 

Τέσσερις εθελοντές μπήκαν σε έναν πλήρως προσομoιωμένο χώρο στον πλανήτη Άρη, στο πλαίσιο νέου πειράματος της NASA το οποίο θα διαρκέσει έναν χρόνο, προκειμένου να εξεταστεί η αντοχή των αστροναυτών στην απομόνωση και άλλους παράγοντες ψυχολογικού στρες.

Στο πλαίσιο της αποστολής με την ονομασία CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) οι συμμετέχοντες θα ζήσουν και θα εργαστούν σε έναν"βιότοπο" 158 τετραγωνικών μέτρων στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της Nasa στο Χιούστον του Τέξας.

Σύμφωνα με την New York Post, πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις ετήσιες προσομοιωμένες αποστολές στον Άρη, που στοχεύουν στην αξιολόγηση της υγείας και της απόδοσης των μελών του πληρώματος όταν ζουν σε περιορισμένο χώρο με περιορισμένους πόρους.

Οι συμμετέχοντες πρόκειται να συμμετάσχουν σε προσομοιωμένους διαστημικούς περιπάτους, επιστημονικά πειράματα και συντήρηση του ενδιαιτήματος, ενώ θα προσπαθήσουν επίσης να καλλιεργήσουν καλλιέργειες για τροφή.

Σύμφωνα με την Γκρέις Ντάγκλας, επικεφαλής ερευνήτρια του CHAPEA, «Η προσομοίωση θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε δεδομένα για τις γνωστικές και σωματικές επιδόσεις, ώστε να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα για τις πιθανές επιπτώσεις των αποστολών μακράς διάρκειας στον Άρη στην υγεία και τις επιδόσεις του πληρώματος».

«Τελικά, οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν τη Nasa να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις για τον σχεδιασμό μιας επιτυχημένης ανθρώπινης αποστολής στον Άρη».

Τα μέλη της αποστολής είναι η ερευνήτρια Kelly Haston, η μικροβιολόγος Anca Selariu, ο μηχανικός Ross Brockwell και ο γιατρός επειγόντων περιστατικών Nathan Jones.

Ο κάθε ένας από τους τέσσερις συμμετέχοντες επιλέχθηκε μετά από σχετική πρόσκληση της NASA για υποψήφιους «υγιείς, με κίνητρα», το 2021.

Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί αρκετά παρόμοια ερευνητικά προγράμματα, με τις αποστολές Mars-500 μεταξύ 2007 και 2011, όπου εθελοντές πέρασαν μήνες κλειδωμένοι μέσα σε μια εγκατάσταση στο Mosco της Ρωσίας. Το πρόγραμμα HI-SEAS στη Χαβάη διήρκεσε μόλις τέσσερις ημέρες, αφού ένα από τα μέλη του πληρώματος υπέστη ηλεκτροπληξία.

Βέβαια και ο Έλον Μασκ με την ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX σχεδιάζει επίσης να στείλει ανθρώπους στον Άρη, με τον πύραυλο Starship, που είναι υπό ανάπτυξη στις εγκαταστάσεις Starbase της εταιρείας στο Τέξας.

Ο Μασκ δήλωσε πως πριν από το τέλος Αυγούστου σχεδιάζεται μία δεύτερη προσπάθεια δοκιμής πτήσης σε τροχιά, μετά την πρώτη τον Απρίλιο, που κατέληξε σε μεγάλη έκρηξη λίγο μετά την απογείωση.

Το ταξίδι 480 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (300 εκατομμυρίων μιλίων) προς τον Άρη αναμένεται να διαρκέσει περίπου επτά μήνες, ενώ ενδεχόμενη αποστολή επιστροφής είναι πιθανό να χρειαστεί μέχρι και τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί.