ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Δεν είχε «την παραμικρή αμφιβολία» για την αντίδραση των Ρώσων στην ανταρσία της Wagner

Πούτιν: Δεν είχε «την παραμικρή αμφιβολία» για την αντίδραση των Ρώσων στην ανταρσία της Wagner

«Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία», είπε ο πρόεδρος Πούτιν, για την υποστήριξη των Ρώσων κατά τη διάρκεια της πρόσκαιρης ανταρσίας των μισθοφόρων της Wagner, η οποία τον έφερε αντιμέτωπο το Σάββατο με τη μεγαλύτερη πρόκληση από τότε που ανήλθε στην εξουσία, πριν από 23 χρόνια.

«Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία για την αντίδραση (του λαού) στο Νταγκεστάν και σε ολόκληρη τη χώρα», είπε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου στον Σεργκέι Μέλικοφ, τον ηγέτη αυτής της δημοκρατίας στο νότιο τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με απόσπασμα που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Είχε προηγηθεί η διαβεβαίωση του Μέλικοφ ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας στο Νταγκεστάν που να μην υποστήριξε τις αποφάσεις που έλαβε η ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 24 Ιουνίου», όταν εκδηλώθηκε η ανταρσία της Wagner.

Η ανταρσία του επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν κλόνισε την εικόνα της ρωσικής πολεμικής μηχανής, μεσούσης της εισβολής στην Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν εξαπολύσει αντεπίθεση για την απελευθέρωση κατεχόμενων εδαφών.

Επί αρκετές ώρες, μισθοφόροι της Wagner είχαν καταλάβει ένα στρατιωτικό διοικητήριο στο Ροστόφ (νοτιοδυτικά) και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ κινήθηκαν απειλητικά προς τη Μόσχα, σταματώντας τελικά περίπου 200 χιλιόμετρα από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο Πριγκόζιν διαβεβαίωσε εκ των υστέρων ότι η ανταρσία του δεν είχε στόχο την ανατροπή της ρωσικής ηγεσίας, αλλά τη σωτηρία της Wagner – που κινδύνευε να απορροφηθεί από τον ρωσικό στρατό την 1η Ιουλίου.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) αφηγήθηκε ότι κάτοικοι του Ροστόφ επευφημούσαν τους μισθοφόρους της Wagner όταν το απόγευμα του Σαββάτου υποχώρησαν – κατ’ εντολήν του Πριγκόζιν – για να αποτραπεί η αιματοχυσία.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Συνελήφθη ο Σεργκέι Σουροβίκιν - Γνώριζε για την ανταρσία της Βάγκνερ

Μαλί: Τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση που αποδίδεται σε τζιχαντιστές

Δολοφονία στη Ρώμη: Πτώμα ανήλικης κοπέλας βρέθηκε μέσα σε καρότσι λαϊκής