ΚΟΣΜΟΣ

Ανοιχτός ο κύκλος βίας και χάους στη Γαλλία - Φόβοι για νέα νύχτα επεισοδίων

france
AP

Σε επιφυλακή παραμένουν για 5η βραδιά οι γαλλικές αρχές, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι απόψε, λίγες ώρες μετά την κηδεία του 17χρονου Ναέλ, θα ακολουθήσει νέο κύμα ταραχών - Στους δρόμους χιλιάδες αστυνομικοί και τεθωρακισμένα

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη Γαλλία, που ζει μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της από το 2018, από τις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν με τη δολοφονία ενός 17χρονου από αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου.

Τα βίαια επεισόδια, που ξεπέρασαν με ταχύτατους ρυθμούς τα όρια της γαλλικής πρωτεύουσας και εξαπλώθηκαν σχεδόν σε ολόκληρη τη Γαλλία, μετρούν ήδη 4 νύχτες βίας και λεηλασιών, αναγκάζοντας τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν να ακυρώσει την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία.

Νωρίτερα σήμερα τελέστηκε η κηδεία του 17χρονου Ναέλ, παρουσία πλήθους κόσμου στη Ναντέρ και εκφράζονται φόβοι ότι η αποψινή βραδιά θα είναι εξίσου εκρηκτική.

Το βράδυ της Παρασκευής, η κυβέρνηση Μακρόν έβγαλε στους δρόμους 45.000 αστυνομικούς και τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε περισσότερες από 1.300 συλλήψεις με τους περισσότερους από τους συλληφθέντες να είναι ανήλικοι.

Επίσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι πλέον, οι γονείς που αφήνουν τα ανήλικα παιδιά τους να κυκλοφορούν τη νύχτα και να λαμβάνουν μέρος στα επεισόδια, θα κινδυνεύουν με φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Υπήρξαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας σε 266 κτίρια, καθώς και σε δεκάδες αστυνομικά τμήματα, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Σημείωσε ότι έγιναν 31 επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, 16 επιθέσεις σε δημοτικά αστυνομικά τμήματα και 11 σε στρατώνες χωροφυλακής. Κάηκαν περίπου 1.350 οχήματα, ενώ περισσότερες από 2.500 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν.

Ο Υπουργός Οικονομίας έκανε απολογισμό των ζημιών που προκλήθηκαν από τη βία των τελευταίων τεσσάρων ημερών. Σύμφωνα με την καταμέτρησή του, ζημιές υπέστησαν 200 εμπορικά κέντρα, 200 μεγάλα καταστήματα λιανικής, 250 καπνοπωλεία, 250 υποκαταστήματα τραπεζών. Επίσης, φθορές προκλήθηκαν σε καταστήματα επώνυμης ένδυσης, αθλητισμού και fast food.

Έλληνες που ζουν στη Γαλλία περιγράφουν το πώς βιώνουν το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, όπως καταγράφηκε από μαρτυρίες τους στο δελτίο ειδήσεων του ANT1.

Η δικηγόρος Δροσούλα Παπαδοπούλου είδε το αυτοκίνητό της να καταστρέφεται έξω από το σπίτι της, ενώ όλοι δηλώνουν συγκλονισμένοι από τα όσα διαδραματίζονται.

Ποιος ήταν ο 17χρονος Ναέλ

Ο Nαέλ, έμενε με τη μητέρα του σε ένα δημοτικό διαμέρισμα στη Nanterre, το μέρος που κάποτε στέγαζε τη μεγαλύτερη παραγκούπολη για Αλγερινούς μετανάστες.

Μετά το σχολείο, ο Nαέλ έπιασε δουλειά ως ντελίβερι, ενώ έπαιζε τακτικά στο πρωτάθλημα ράγκμπι για τους Pirates της Ναντέρ.

Ο Nαέλ γράφτηκε στο κολέγιο του Suresnes, σε μια σειρά μαθημάτων ηλεκτρολόγων, αλλά το ιστορικό παρακολούθησης του ήταν φτωχό.

Μαρτυρίες φίλων και γνωστών κάνουν λόγο για ένα αγαπητό μέλος της αλγερινής κοινότητας, ένα νέο αγόρι με ενέργεια και διάθεση για τη ζωή. Ποτέ δεν γνώρισε τον πατέρα του, ενώ συχνά γινόταν στόχος διακρίσεων από την αστυνομία που μέσα σε διάστημα σχεδόν δύο ετών υποβλήθηκε σε τουλάχιστον πέντε αστυνομικούς ελέγχους, και τον προσεχή Σεπτέμβριο έπρεπε να παρουσιαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων για «αποτυχία συνεργασίας» του με τις αρχές.

Ήταν επίσης ύποπτος για κατάχρηση προσωρινής άδειας οδήγησης, καθώς στη Γαλλία η νόμιμη ηλικία για να οδηγείς χωρίς συνοδό, είναι τα 18 έτη.

Την περασμένη Τρίτη, ο Nαέλ οδηγούσε μια Mercedes, σε μία τελευταία όπως αποδείχθηκε βόλτα με δύο φίλους του, λίγο πριν κοπεί το νήμα της ζωής του από τα πυρά του αστυνομικού που τον σταμάτησε για έλεγχο.

Η μητέρα του περιγράφει την τελευταία ημέρα, θυμάται ότι της έδωσε ένα «μεγάλο φιλί» πριν πάει στη δουλειά και της είπε: «Σ’ αγαπώ μαμά».

Αναφερόμενη στον 38χρονο αστυνομικό που κατηγορείται για τη δολοφονία του γιου της, η μητέρα του Ναέλ είπε: «Δεν χρειάζόταν να σκοτώσει τον γιο μου, υπήρχαν άλλοι τρόποι να τον αντιμετωπίσει» και συνέχισε: «Ο αστυνομικός είδε το κεφάλι ενός Άραβα, ενός μικρού παιδιού, ήθελε να του αφαιρέσει τη ζωή».

Σχετικές ειδήσεις