ΚΟΣΜΟΣ

Δυτική Όχθη: Τουλάχιστον 7 νεκροί στη μεγαλύτερη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εδώ και χρόνια

Iσραηλινή επιχείρηση στη Τζενίν
Iσραηλινή επιχείρηση στη Τζενίν
Α.Ρ

Το Ισραήλ ξεκίνησε τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη εδώ και χρόνια. Τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στην πόλη Τζενίν

Το Ισραήλ ξεκίνησε μια μεγάλη εναέρια και χερσαία επίθεση στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στο παλαιστινιακό έδαφος εδώ και χρόνια. Τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν στην επίθεση που ξεκίνησε περίπου στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τον αριθμό των νεκρών να αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Οι ανταλλαγές πυρών με Παλαιστίνιους μαχητές και οι εκρήξεις συνεχίστηκαν το πρωί της Δευτέρας, στην επιδρομή που οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είπαν ότι είχε στόχο ένα μεγάλο κέντρο διοίκησης της ομάδας μαχητών «Ταξιαρχίες της Τζενίν» στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης

Πυκνός μαύρος καπνός από καμένα ελαστικά που άναψαν οι κάτοικοι στροβιλιζόταν στους δρόμους, ενώ από τα μεγάφωνα στα τζαμιά ηχούσαν εκκλήσεις για υποστήριξη των μαχητών. Κάθε είσοδος στο στρατόπεδο ήταν περικυκλωμένη από Ισραηλινούς στρατιώτες. «Αυτό που συμβαίνει στον προσφυγικό καταυλισμό είναι πραγματικός πόλεμος», είπε ένας Παλαιστίνιος οδηγός ασθενοφόρου, ο Khaled Alahmad.

Η επιχείρηση στη Τζενίν οδήγησε σε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας σε όλη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένου ενός σημείου ελέγχου κοντά στη Ραμάλα, κατά την οποία ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε αφού πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον στρατό. Τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ τέθηκαν σε επιφυλακή για πιθανή εκδίκηση από την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, αφού αρκετές παλαιστινιακές φατρίες ορκίστηκαν εκδίκηση.

Ένας εκπρόσωπος του IDF, ο αντιναύαρχος Daniel Hagari, είπε ότι η επιχείρηση στη Τζενίν αναμενόταν να διαρκέσει από μία έως τρεις ημέρες και ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να τη διατηρήσει. Τα ξημερώματα της Δαυτέρας, τα drones συνέχιζαν να κάνουν κύκλους πάνω από την πόλη.

Ο Ισραηλινός Στρατός πραγματοποίησε την πρώτη του επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια στη Τζενίν τον περασμένο μήνα, σηματοδοτώντας μια σημαντική κλιμάκωση στις φετινές μάχες, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει τι είδους αεροπορική επίθεση πραγματοποιήθηκε στην επιχείρηση της Δευτέρας.

Ο καταυλισμός στα περίχωρα της πόλης της βόρειας Δυτικής Όχθης δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 και η περιοχή που μοιάζει με γκέτο, όπου ζουν περίπου 11.000 άνθρωποι, θεωρείται εδώ και καιρό ως εστία αυτού που οι Παλαιστίνιοι βλέπουν ως ένοπλη αντίσταση και οι Ισραηλινοί ως τρομοκρατία.

Εκατοντάδες ένοπλοι μαχητές από μαχητικές ομάδες όπως η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και η Φατάχ εδρεύουν εκεί και η ημιαυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει σχεδόν καμία παρουσία. Οι Ταξιαρχίες Τζενίν, μια μονάδα που αποτελείται από ένοπλους άνδρες από διαφορετικές φατρίες, έχει κατηγορηθεί για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών, καθώς η κατάσταση ασφαλείας σε ολόκληρο το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους 18 μήνες.

Η Τζενίν και η κοντινή Ναμπλούς υπήρξαν οι κύριοι στόχοι της ισραηλινής επιχείρησης «Κυματοθραύστης», η οποία περιελάμβανε νυχτερινές επιδρομές και μερικές από τις πιο σφοδρές μάχες στη Δυτική Όχθη από τη δεύτερη Ιντιφάντα, ή την Παλαιστινιακή εξέγερση που έληξε το 2005. Οι επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους που εδρεύουν στη Δυτική Όχθη εναντίον παλαιστινιακών χωριών αυξάνονται επίσης σε κλίμακα και έκταση.

Μόνο λίγες μέρες πριν από την επίθεση με drone του περασμένου μήνα στην Τζενίν, για πρώτη φορά μετά τη δεύτερη ιντιφάντα, ο στρατός χρησιμοποίησε ελικόπτερα για να βοηθήσει στην απομάκρυνση στρατευμάτων και οχημάτων, αφού οι μαχητές χρησιμοποίησαν εκρηκτικά εναντίον μιας δύναμης που στάλθηκε για να συλλάβει δύο μαχητές υπόπτους.

Περισσότεροι από 180 Παλαιστίνιοι και 24 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί φέτος στην κλιμακούμενη βία, πυροδοτώντας φόβους ότι η περιοχή πλησιάζει προς ένα νέο κεφάλαιο πλήρους σύγκρουσης.