ΚΟΣΜΟΣ

Ανταρσία Wagner: Έδωσε σημεία ζωής ο Πριγκόζιν - «Σύντομα θα δείτε τις επόμενες νίκες μας»

Ανταρσία Wagner: Έδωσε σημεία ζωής ο Πριγκόζιν - «Σύντομα θα δείτε τις επόμενες νίκες μας»
AP NewsRoom

«Θέλω να κατανοήσετε ότι η «πορεία δικαιοσύνης» μας αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση προδοτών και την κινητοποίηση της κοινωνίας μας. Και νομίζω ότι πετύχαμε πολλά απ’ αυτά», είπε στο ηχητικό μήνυμά του ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν

Ήταν 24 Ιουνίου του 2023 όταν η ανταρσία της Wagner στην Ρωσία απέτυχε. Από εκείνη την ημέρα επικρατεί από τον επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας, Γεβγκένι Πριγκόζιν «άκρα του τάφου σιωπή» η οποία, ωστοσό, σήμερα, 4 Ιουλίου 2023, έσπασε.

Ο Πριγκόζιν εθεάθη, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναχωρεί από το Ροστόφ-ον-Ντον της νότιας Ρωσίας έχοντας αποσύρει τα στρατεύματά του. Από εκείνη την στιγμή υπάρχουν μόνο εικασίες για το που βρίσκεται. Βέβαια, είχε κληθεί να βρει άσυλο στη Λευκορωσία, και σύμφωνα με τον Λευκορώσο ηγέτη, Αλεξάντερ Λουκασένκο, βρίσκεται στη χώρα του.

Πάντως, σήμερα, ο «αντάρτης» της Wagner αποφάσισε να δώσει σημεία ζωής μέσω του «Telegram».

Ειδικότερα, σε ένα ηχητικό μήνυμα που είχε διάρκεια 41 δευτερόλεπτα, ο Πριγκόζιν υπερασπίστηκε τη βραχύβια ανταρσία της ομάδας του ζητώντας μάλιστα και την υποστήριξη των Ρώσων δεδομένου ότι η οργάνωσή του, παρά το τελεσίγραφο του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν στους μισθοφόρους του, συνεχίζει τη στρατολόγηση.

«Θέλω να κατανοήσετε ότι η «πορεία δικαιοσύνης» μας αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση προδοτών και την κινητοποίηση της κοινωνίας μας. Και νομίζω ότι πετύχαμε πολλά απ’ αυτά», είπε στο ηχητικό μήνυμά του, ενώ πρόσθεσε ότι «Στο εγγύς μέλλον είμαι βέβαιος ότι θα δείτε τις επόμενες νίκες μας στο μέτωπο. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας».

Συνεχίζεται η στρατολόγηση

Με την οργάνωση της Wagner συνδέεται με το δίκτυο «Grey Zone» στο Telegram, το οποίο έχει προχωρήσει σε αναρτήσεις και διαφημίσεις προκειμένου να στρατολογηθεί κόσμος. Μάλιστα, μία εξ αυτών αναφέρει τα εξής: «Παρά το γεγονός ότι τα κέντρα της Wagner στη Ρωσία έχουν προσωρινά σταματήσει να λειτουργούν, η ομάδα μισθοφόρων συνεχίζει τη στρατολόγηση προσωπικού. Ζητούνται όλες οι στρατιωτικές ειδικότητες, εκτός από εκείνη των στρατηγικών πυραύλων ».

Να σημειωθεί, όμως, ότι τέτοιες αναρτήσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το τελεσίγραφο του Ρώσου προέδρου προς τα μέλη της Wagner να επιλέξουν τρεις εναλλακτικές λύσεις: να υπογράψουν συμβόλαια με το ρωσικό στρατό, να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή να ακολουθήσουν τον Πριγκόζιν στην εξορία στη Λευκορωσία.

Και μπορεί ο Γεβγκένι Πριγκόζιν να εμφανίστηκε, έστω και μέσω ηχητικού μηνύματος, ωστόσο, ο άλλοτε επικεφαλής του ρωσικού στρατού Σεργκέι Σουρβίκιν παραμένει άφαντος μετά την είδηση που κυκλοφόρησε από ρωσικά ΜΜΕ ότι συνελήφθη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Σχετικές ειδήσεις