ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που οι ΗΠΑ απέτρεψαν κατάληψη ελληνόκτητου τάνκερ από το Ιράν

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που οι ΗΠΑ απέτρεψαν κατάληψη ελληνόκτητου τάνκερ από το Ιράν
youtube.com screenshot

Ένα βίντεο ντοκουμέντο έδωσε στη δημοσιότητα ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ, από τη στιγμή που εμπόδισε τους Ιρανούς να καταλάβουν ελληνόκτητο τάνκερ στον κόλπο του Ομάν.

Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του 5ου Στόλου, οι Ιρανοί άνοιξαν πυρ στο περιστατικό που συνέβη κοντά στις ακτές του Ομάν. Οι δύο επιθέσεις έλαβαν χώρα σε διεθνή ύδατα.

Το ιρανικό σκάφος αποχώρησε από το σημείο όταν εμφανίστηκε το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS McFaul (DDG 74) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Δείτε το βίντεο:

Μετά το περιστατικό, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε μέσα επιτήρησης, φέρνοντας στο σημείο τα αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας MQ-9 Reaper και P-8 Poseidon.

Η κλήση κινδύνου που έφτασε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, προερχόταν από το πετρελαιοφόρο Richmond Voyager, με σημαία Μπαχάμες, με την εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey να δηλώνει ότι το πλοίο είναι ελληνικής ιδιοκτησίας και διαχειρίζεται από τις ΗΠΑ.

Το Richmond Voyager δεν υπέστη απώλειες ή σημαντικές ζημιές. Ωστόσο, αρκετές σφαίρες χτύπησαν το κύτος του πλοίου κοντά στους χώρους διαβίωσης του πληρώματος. Το πλοίο του ιρανικού ναυτικού αναχώρησε όταν έφτασε ο McFaul.

Τι ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ

«Πλοιάριο του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού εκτόξευσε πυρά κατά τη δεύτερη απόπειρα σύλληψης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου του αμερικανικού ΠΝ, ο Τίμοθι Χόκινς.

Νωρίτερα σήμερα, η βρετανική υπηρεσία Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων (UKMTO) ανέφερε ότι πυρά εκτοξεύθηκαν εναντίον ενός δεξαμενόπλοιου στον Κόλπο, το οποίο προσεγγίστηκε από δυνάμεις ασφαλείας μιας χώρας που η βρετανική αρχή δεν κατονόμασε.

Το σκάφος και το πλήρωμά του είναι ασφαλές μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στα χωρικά ύδατα μεταξύ Ιράν και Ομάν, στα ανοικτά των ακτών της πρωτεύουσας του Ομάν, Μουσκάτ, σύμφωνα με την UKMTO.

Τα δεδομένα επιβίβασης πλοίων Refintiv δείχνουν το Richmond Voyager, ένα πολύ μεγάλο πλοίο μεταφοράς αργού που διαχειρίζεται η Chevron, που ταιριάζει με τη θέση και την περιγραφή που παρέχονται από το UKMTO και την Ambrey. Είχε προηγουμένως ελλιμενιστεί στο Ρας Τανούρα στην ανατολική Σαουδική Αραβία.

Η Ambrey είπε ότι το πλοίο κατευθυνόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Σιγκαπούρη και τώρα συνεχίζει το ταξίδι του εντός των χωρικών υδάτων του Ομάν. Αύξησε την ταχύτητα και άλλαξε πορεία μετά το περιστατικό, είπε η Ambrey επικαλούμενη τη δική της έρευνα.

Σχετικές ειδήσεις