ΕΛΛΑΔΑ

«Θρίλερ» στον Κόλπο του Ομάν – Το Ιράν επιχείρησε να καταλάβει ελληνόκτητο τάνκερ

«Θρίλερ» στον Κόλπο του Ομάν – Το Ιράν επιχείρησε να καταλάβει ελληνόκτητο τάνκερ
Revolutionary Guard via AP, φωτογραφία αρχείου.

Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών απέτρεψε σήμερα (05/07) την απόπειρα του Ιράν να καταλάβει δύο εμπορικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, το ένα ελληνόκτητο, σύμφωνα με το Reuters.

Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών απέτρεψε σήμερα (05/07) την απόπειρα του Ιράν να καταλάβει δύο εμπορικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, το ένα ελληνόκτητο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η πετρελαϊκή εταιρεία Chevron ανέφερε ότι το ένα περιστατικό αφορούσε το “Richmond Voyager”, ένα πολύ μεγάλο ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς αργού πετρελαίου με σημαία Μπαχαμών, που διαχειρίζεται εκείνη, υποστηρίζοντας ότι το πλήρωμα που επέβαινε σε αυτό, είναι ασφαλές.

Το πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Σιγκαπούρη, αύξησε την ταχύτητα και άλλαξε πορεία, όταν αντιλήφθηκε τις κινήσεις των Ιρανών, σύμφωνα με την εταιρεία ναυτιλιακή ασφάλειας Ambrey, επικαλούμενη δική της έρευνα για το περιστατικό.

Πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού έριξε πυρά κατά τη διάρκεια της δεύτερης απόπειρας κατάληψης, βάσει πληροφοριών από εκπρόσωπο του 5ου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τίμοθι Χόκινς. Αμφότερα τα περιστατικά έλαβαν χώρα στον Κόλπο του Ομάν, στα ύδατα μεταξύ του Ιράν και του Ομάν.

Ο κ. Χόκινς υπογράμμισε ότι τα πυρά κατά του δεύτερου σκάφους δεν προκάλεσαν θύματα ή μεγάλες ζημιές, ενώ, τα ιρανικά πλοία υποχώρησαν μετά την «απάντηση» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (δεν διευκρινίσθηκε ο τρόπος που έδρασαν οι Αμερικανοί) και τα δύο τάνκερ συνέχισαν τα ταξίδια τους.

Από την πλευρά του, το Ιράν δεν έχει προβεί ακόμη σε κάποιο για τα συγκεκριμένα περιστατικά. Από το 2019, έχει καταγραφεί σειρά επιθέσεων κατά της ναυσιπλοΐας στα στρατηγικά ύδατα του Κόλπου, σε περιόδους έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Σχετικές ειδήσεις