ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τουρίστες ταξιδεύουν στην Κοιλάδα του Θανάτου για να βιώσουν θερμοκρασίες… «κόλασης»

ΗΠΑ: Τουρίστες ταξιδεύουν στην Κοιλάδα του Θανάτου για να βιώσουν θερμοκρασίες… «κόλασης»
AP.

Η Κοιλάδα του Θανάτου, το διάσημο εθνικό πάρκο στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, «μαγνητίζει» ξανά τα βλέμματα όλου του κόσμου.

Παρά τις αυστηρές συστάσεις και προειδοποιήσεις των Αρχών αναφορικά με τις… απαγορευτικές θερμοκρασίες που επικρατούν στο σημείο, πολλοί τουρίστες επισκέπτονται την περιβόητη Κοιλάδα του Θανάτου, προκειμένου να βιώσουν τη στιγμή κατά την οποία θα καταγραφεί η υψηλότερη θερμοκρασία.

Την περίοδο που οι υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν πολλές περιοχές του κόσμου, στην Κοιλάδα του Θανάτου καταγράφονται ιστορικές θερμοκρασίες. Ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 54℃, και να καταγράψει νέο παγκόσμιο ρεκόρ της υψηλότερης καταγεγραμμένης θερμοκρασίας. Πρόκειται για μία από τις θερμότερες περιοχές στον πλανήτη.

Οι Αρχές συστήνουν προσοχή λόγω της κοσμοσυρροής

Τις τελευταίες ώρες, πολλοί τουρίστες καταφθάνουν στο διάσημο πάρκο, με σκοπό να βιώσουν αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο, και να καταγράψουν την υψηλότερη θερμοκρασία στη Γη. Συχνά, η θερμοκρασία στο πάρκο ξεπερνά τους 48℃, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων. Το φαινόμενο εξηγείται επιστημονικώς από το γεγονός ότι τα γύρω βουνά «παγιδεύουν» τον ζεστό αέρα στη μεγάλη και στενή λεκάνη της κοιλάδας.

Περισσότεροι από 1.1 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται ετησίως την Κοιλάδα του Θανάτου, ενώ, ορισμένοι την εξερευνούν, ακόμη και μετά τις προτεινόμενες ώρες διακοπής. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου ότι δυνητικά, η σωματική δραστηριότητα κάνει τη ζέστη ακόμη πιο ανυπόφορη, με αποτέλεσμα να εξαντλεί τους επισκέπτες.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Κοιλάδα του Θανάτου

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Κοιλάδα του Θανάτου ήταν 56.6℃ τον Ιούλιο του 1913, σύμφωνα με την Υπηρεσία του πάρκου, αν και ο εξοπλισμός μέτρησης ήταν λιγότερο ακριβής πριν από έναν αιώνα και το σύγχρονο ρεκόρ σημειώθηκε το 2021, όταν το θερμόμετρο έδειξε 54.5℃.

Η Κοιλάδα του Θανάτου είναι γεμάτη με εντυπωσιακά βουνά, βαθιά φαράγγια και κυματιστούς αμμόλοφους. Κατά μήκος των συνόρων Καλιφόρνια – Νεβάδα, η Κοιλάδα του Θανάτου βρίσκεται μόλις 209 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λας Βέγκας. Συνορεύει με την οροσειρά Panamint στα δυτικά και την οροσειρά Amargosa στα ανατολικά.

Το Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου, ιδρύθηκε την 24η Οκτωβρίου 1994. Αποτελεί ένα τεράστιο εθνικό πάρκο με έκταση 3.4 εκατομμύρια στρέμματα. Το πάρκο περιέχει μία μοναδική ποικιλία εδάφους, ιστορικές τοποθεσίες, φυτά και ζώα.

Σχετικές ειδήσεις