ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: «Δεν θα αποτελεί έκπληξη αν η Βόρεια Κορέα προχωρήσει σε άλλη μία πυρηνική δοκιμή»

Λευκός Οίκος: «Δεν θα αποτελεί έκπληξη αν η Βόρεια Κορέα προχωρήσει σε άλλη μία πυρηνική δοκιμή»
AP.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής «δεν πρόκειται να εκπλαγούν» αν η Βόρεια Κορέα προχωρήσει σε μία νέα πυρηνική δοκιμή, σύμφωνα με τον Τζέικ Σάλιβαν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής «δεν πρόκειται να εκπλαγούν» αν η Βόρεια Κορέα προχωρήσει σε μία νέα πυρηνική δοκιμή, μετά την εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με σημερινή (16/07) τοποθέτηση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

«Τον τελευταίο καιρό, ανησυχώ ότι η Βόρεια Κορέα θα πραγματοποιήσει την έβδομη πυρηνική δοκιμή της», τόνισε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS. «Δεν βλέπω κάποια ένδειξη ότι αυτό θα συμβεί σύντομα. Όμως δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν η Βόρεια Κορέα προχωρούσε σε άλλη μία πυρηνική δοκιμή», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι εδώ και πολλά χρόνια, η Πιονγκγιάνγκ εξελίσσει τις πυρηνικές της δυνατότητες, όσον αφορά τους διηπειρωτικούς πυραύλους και «θα εξακολουθήσει να το κάνει».

Πριν από μερικές ημέρες, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δοκίμασε με επιτυχία και υπό την επίβλεψη του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν, τον νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο με στερεά καύσιμα. Ο πύραυλος Hwasong–18 κάλυψε απόσταση 1.001 χιλιομέτρων, φθάνοντας σε ύψος 6.648 μέτρων, προτού πέσει στην Ανατολική Θάλασσα, όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, χρησιμοποιώντας την κορεατική ονομασία της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι αυτών καταδίκασαν την εκτόξευση, η οποία παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Πάντως, ο κ. Σάλιβαν σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει χωρίς προϋποθέσεις το πυρηνικό πρόγραμμα» της Βόρειας Κορέας.

Σχετικές ειδήσεις