ΚΟΣΜΟΣ

Λετονία: Κλειστές όλες οι παραλίες – Γέμισαν με αστικά λύματα

Λετονία: Κλειστές όλες οι παραλίες – Γέμισαν με αστικά λύματα

Ένα ατύχημα σε εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων προκάλεσε διαρροή αποβλήτων στις ακτές της Λετονίας, υποχρεώνοντας τη Δευτέρα τις αρχές να κλείσουν τις παραλίες για λόγους ασφαλείας.

Τουλάχιστον 1.250 τόνοι αστικών λυμάτων διέρρευσαν την Κυριακή από δεξαμενή του εργοστασίου στη Λιεπάγια, μια παραθαλάσσια πόλη 70.000 κατοίκων στη δυτική Λετονία.

Ο δήμαρχος της πόλης απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να περιορίσουν την σπατάλη νερού μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων.

Οι αρχές της Λετονίας έδωσαν εντολή για κλείσιμο όλων των παραλιών από τα λιθουανικά σύνορα μέχρι την πόλη Παβιλόστα (βόρεια της Λιεπάγια), απαγόρευσαν το κολύμπι στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας και διέταξαν έρευνα για την υπόθεση.

«Το σύστημα διαχείρισης έχει τη δυνατότητα να συσσωρεύσει 21.000 κυβικά μέτρα υγρών αποβλήτων, αλλά αυτό μπορεί να κρατήσει μόνο για δύο ημέρες. Ως εκ τούτου, κατασκευάζουμε έναν αγωγό για να παρακάμψουμε το κατεστραμμένο τμήμα του εργοστασίου», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κοινής ωφελείας Liepajas Udens.

Το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων είχε κατασκευαστεί το 2009.

Από την πλευρά της, η γεωλόγος Μπάιμπα Γκρινμπέργκα υπενθύμισε, μέσω ανάρτησής της στο Facebook, ότι οι κατασκευαστές του εργοστασίου αγνόησαν γεωτεχνικές μελέτες που είχαν γίνει πριν από 20 χρόνια και υπογράμμιζαν ότι το έδαφος της περιοχής δεν ήταν αρκετά συμπαγές.