ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία και Πολωνία εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα με τη Λευκορωσία

Λιθουανία και Πολωνία εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα με τη Λευκορωσία

Υπό ποια συνθήκη θα προχωρήσουν οι δύο χώρες στο συγκεκριμένο μέτρο.

Η Πολωνία και η Λιθουανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα με τη Λευκορωσία, στην περίπτωση που εντοπίσουν οιαδήποτε ύποπτη κίνηση από την πλευρά των μισθοφόρων της Βάγκνερ, που έχουν μεταφερθεί εκεί πλέον, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών της Λιθουανίας.

Το καθεστώς του Προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, υποδέχθηκε μέλη της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης στη χώρα, στον απόηχο της αποτυχημένης ανταρσίας του Γεβγκένι Πριγκόζιν. «Όντως, υπάρχει πιθανότητα να κλείσουν τα σύνορα», τόνισε ο Αρνόλντας Αμπραμαβίτσιους.

Η Λιθουανία και η Πολωνία έχουν προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ ότι μισθοφόροι της Βάγκνερ ενδέχεται –παριστάνοντας τους αιτούντες άσυλο– να επιχειρήσουν να διασχίσουν τα σύνορα. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Μάριους Καμίνσκι, έκανε λόγο για την πιθανότητα μίας «πλήρους απομόνωσης» της Λευκορωσίας.

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης επισκέφθηκαν χθες (27/07) τη μεθόριο με τη Λευκορωσία, όπου η κυκλοφορία είναι ήδη εξαιρετικά περιορισμένη, εξαιτίας των επιβεβλημένων κυρώσεων. «Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τυχόν προκλητικές ή επιθετικές ενέργειες», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, μιλώντας στο PAP.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το περασμένο Σαββατοκύριακο, τόνισε ότι θα «κρατήσει» τη Βάγκνερ στην κεντρική Λευκορωσία. «Ζητούν να “κινηθούν δυτικά”, προς τη Βαρσοβία», τού γνωστοποίησε, αναφερόμενος στους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης.

Σχετικές ειδήσεις