ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο απέρριψε τον χαρακτηρισμό του «τελευταίου δικτάτορα στην Ευρώπη»

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο απέρριψε τον χαρακτηρισμό του «τελευταίου δικτάτορα στην Ευρώπη»
AP.

Σήμερα (06/07), ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας απέρριψε τον χαρακτηρισμό ότι είναι «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης».

Σήμερα (06/07), ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, απέρριψε τον χαρακτηρισμό ότι είναι «ο τελευταίος δικτάτορας στην Ευρώπη», ισχυριζόμενος ότι δεν είναι δικτάτορας· αλλά αν ήταν, δεν θα αποτελούσε φυσικά τον τελευταίο, σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters.

Όταν ερωτήθη τι νομίζει για τον χαρακτηρισμό του και αν ανησυχεί για ό,τι συμβεί στην Λευκορωσία μετά το τέλος της δικής του διακυβέρνησης, ο Λουκασένκο ανέφερε ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για αυτή την ερώτηση.

«Όσον αφορά τον τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης, θα πρέπει σήμερα να μού ζητήσετε συγγνώμη», τόνισε κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας της Λευκορωσίας. «Δεν είμαι δικτάτορας· και αν ήμουν, τότε δεν θα αποτελούσα τον τελευταίο».

«Η εξουσία δεν δίνεται για να “κάθεσαι”», σημείωσε. «Δεν αποφασίζω εγώ αν είμαι Πρόεδρος ή όχι. Ο λαός μού εμπιστεύθηκε αυτό το υψηλό αξίωμα». Οι αντίπαλοι του Λουκασένκο, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στο εξωτερικό, αναφέρουν ότι έκανε νοθεία στις εκλογές και πως έχει παραδώσει την κυριαρχία της Λευκορωσίας στο Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ο Λουκασένκο αποκαλεί «μεγαλύτερο αδελφό».

Ο Λουκασένκο και οι υποστηρικτές του αρνούνται ότι έκαναν νοθεία στις εκλογές και ισχυρίζονται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων τον υποστήριξαν, ώστε να καθοδηγήσει την Λευκορωσία μέσα στην «αναταραχή» των ετών που ακολούθησαν την «κατάρρευση» της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991. Ακόμη, σχολίασε ότι υπάρχουν σήμερα λιγότεροι από 23.000 κρατούμενοι στην Λευκορωσία, πιο κάτω από τους 50.000 που υπήρχαν όταν ανέλαβε την εξουσία πριν από περίπου 29 χρόνια. «Δεν είμαι πιθανόν ένας πολύ αυστηρός δικτάτορας», είπε.

Ανησυχίες για το μέλλον

Ωστόσο, τόνισε ότι η μοίρα της πατρίδας του «πράγματι τον προβληματίζει», λέγοντας ότι έχει σκεφθεί ότι θα ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του, μακριά από την εξουσία. «Μερικές φορές, θέτω αυτό το ερώτημα στον εαυτό μου, αλλά μετά με σταματά ένα άλλο: “Τι θα γίνει στο μέλλον; Δεν νομίζω ότι είμαι αναντικατάστατος, αλλά τι θα συμβεί εάν ένα νέο πρόσωπο καταστρέψει τα πάντα;”», αναρωτήθηκε.

«Σκέφτομαι για αυτά που θα συμβούν στο μέλλον, ύστερα από εμένα. Όντως τίθεται ένα τέτοιο ερώτημα και το έχουν σκεφθεί πολλοί, όχι μονάχα εσείς», ανέφερε προς τους δημοσιογράφους. Φήμες για την υγεία του Λουκασένκο κυκλοφορούν εδώ και αρκετούς μήνες, αφού εμφανίσθηκε να πηγαίνει με αυτοκίνητο για να διανύσει μία μικρή απόσταση σε εκδήλωση κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 9ης Μαΐου για την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα και στη συνέχεια, δεν παρέστη στο γεύμα που παρέθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Καθώς αποχωρούσε από τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, που διήρκεσε περισσότερες από τρεισήμισι ώρες, ο ηγέτης της Λευκορωσίας κούτσαινε ελαφρώς, λέγοντας ότι είχε υποστεί τραυματισμό στο ποδόσφαιρο και συμβούλευσε τους δημοσιογράφους να προσέχουν τον εαυτό τους. «Ελάτε εδώ, μη φοβόσαστε· εγγυώμαι πλήρως για την ασφάλειά σας, κανείς δεν θα σας αρπάξει», ανέφερε γελώντας.

Σχετικές ειδήσεις