ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Σε ποινή κάθειρξης 8 ετών καταδικάσθηκε ο γιος πολιτικού αντιπάλου του Λουκασένκο

Λευκορωσία: Σε ποινή κάθειρξης 8 ετών καταδικάσθηκε ο γιος πολιτικού αντιπάλου του Λουκασένκο

Δικαστήριο στη Λευκορωσία καταδίκασε τον Εντουάρντ Μπαμπαρικό - γιο του φυλακισμένου πρώην αντιπάλου του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές Βίκτορ Μπαμπαρικό - σε οκτώ χρόνια κάθειρξη, ανέφεραν υποστηρικτές του και κρατικά μέσα ενημέρωσης σήμερα.

Ο Εντουάρντ Μπαμπαρικό κρίθηκε ένοχος για φοροδιαφυγή και «συνενοχή σε υποκίνηση κοινωνικής διχόνοιας και εχθροπραξιών» σε μια δίκη που άρχισε τον Μάιο, σχεδόν τρία χρόνια μετά τη σύλληψή του. Ο ίδιος αρνήθηκε την ενοχή του.

Ο Μπαμπαρικό συνελήφθη τον Ιούνιο του 2020 μαζί με τον πατέρα του Βίκτορ, εξέχοντα τραπεζίτη και φιλάνθρωπο.

Εκείνη την εποχή, ο πατέρας θεωρούνταν ο κύριος αντίπαλος στις προεδρικές εκλογές του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος ηγείται της Λευκορωσίας από το 1994. Ο γιος ήταν επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του πατέρα του.

Ο Λουκασένκο ισχυρίσθηκε τότε ότι πέτυχε μια συντριπτική νίκη στις προεδρικές εκλογές δύο μήνες αργότερα, προκαλώντας τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη σύγχρονη ιστορία της Λευκορωσίας. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι υπήρξε νοθεία.

Ο Βίκτορ Μπαμπαρικό καταδικάστηκε το 2021 σε ποινή κάθειρξης 14 ετών με τις κατηγορίες της διαφθοράς τις οποίες ο ίδιος αρνήθηκε. Η απόφαση του δικαστηρίου επικρίθηκε από την Δύση και την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας, τα ηγετικά πρόσωπα της οποίας είναι όλα εξόριστα ή έχουν φυλακισθεί.