ΚΟΣΜΟΣ

Λουκασένκο: «Τα ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ»

Λουκασένκο: «Τα ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ»
AP.

«Τα ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ποτέ», υποστήριξε ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο πλέον ένθερμος σύμμαχος του Κρεμλίνου στον πόλεμο της Ουκρανίας, εξέφρασε χθες (30/06) τη βεβαιότητα ότι τα ρωσικά πυρηνικά όπλα που αναπτύσσονται στην πατρίδα του, δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιηθούν.

Λουκασένκο και Πούτιν έχουν παραδεχθεί ότι τακτικά πυρηνικά όπλα έχουν ήδη μεταφερθεί στη Λευκορωσία και πως θα ακολουθήσουν περισσότερα, τους επόμενους μήνες. Ο Λευκορώσος ηγέτης υπεραμύνθηκε της απόφασης για τη μεταφορά πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, σε ομιλία εν όψει της εθνικής επετείου της Λευκορωσίας (3η Ιουλίου)· έχοντας κατ’ επανάληψη κατηγορήσει τη Δύση ότι προσπαθεί να καταστρέψει την πατρίδα του, ανέφερε ότι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποτρέψει επίδοξους εισβολείς.

«Αισθάνομαι βέβαιος ότι δεν θα χρειασθεί ποτέ να τα χρησιμοποιήσουμε, όσο βρίσκονται εδώ. Ταυτόχρονα, όμως και πως κανένας εχθρός δεν θα πατήσει ποτέ το πόδι του, στη γη μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Πριν από μερικές ώρες, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, σημείωσε ότι η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία δεν παραβιάζει τη Συνθήκη του 1968 για τη μη διάδοση αυτών, καθώς η Μόσχα διατηρεί τον έλεγχο των οπλικών συστημάτων. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η Ρωσία «εξαναγκάσθηκε» να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, μιλώντας στο πρακτορείο TASS.

Ο Λουκασένκο επέτρεψε σε ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο το έδαφος της Λευκορωσίας, κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022. Την προηγούμενη εβδομάδα, μεσολάβησε για τον τερματισμό της ανταρσίας των μισθοφόρων της Βάγκνερ. Αφότου έλαβε τις εγγυήσεις που ζητούσε, ο ιδρυτής και επικεφαλής της ομάδας, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δέχθηκε τη μετεγκατάσταση της παραστρατιωτικής οργάνωσης στη Λευκορωσία.

Σχετικές ειδήσεις