ΚΟΣΜΟΣ

H Ουκρανία σχεδιάζει εξαγωγή σιτηρών μέσω της Κροατίας

H Ουκρανία σχεδιάζει εξαγωγή σιτηρών μέσω της Κροατίας
AP.

Οι προαναγγελίες και οι δεσμεύσεις των δύο Υπουργών Εξωτερικών.

Ουκρανία και Κροατία συμφώνησαν στη δυνατότητα χρήσης κροατικών λιμανιών στον Δούναβη και την Αδριατική Θάλασσα για την εξαγωγή σιτηρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, έπειτα από συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρελίτς – Ράντμαν.

Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, στερώντας από την Ουκρανία μία διαδρομή ζωτικής σημασίας για την ασφαλή εξαγωγή των γεωργικών της προϊόντων, εν καιρώ πολέμου.

«Τώρα θα εργασθούμε για να δημιουργήσουμε τις πιο αποτελεσματικές διαδρομές προς αυτά τα λιμάνια και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο, αυτήν την ευκαιρία», τόνισε ο κ. Κουλέμπα μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράντμαν στο Κίεβο.

«Κάθε συμβολή στο ξεμπλοκάρισμα των εξαγωγών, κάθε πόρτα που ανοίγει είναι μία πραγματική, αποτελεσματική συνεισφορά στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», επεσήμανε.

Προς το παρόν, η Ουκρανία βασίζεται σε χερσαίες διαδρομές εξαγωγών μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και μία εναλλακτική διαδρομή μέσω του ποταμού Δούναβη. Η Ρωσία επιτέθηκε σε υποδομές κατά μήκος της τελευταίας διαδρομής, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα υπογράμμισε ότι το κύριο θέμα των συνομιλιών με τον Κροάτη ομόλογό του, ήταν τα όπλα. «Θα πω μόνο ότι υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες, οι οποίες θα εφαρμοσθούν σύντομα», σημείωσε, δίχως να προβεί σε λεπτομέρειες.

Σχετικές ειδήσεις