ΚΟΣΜΟΣ

Γη «καλεί» Voyager 2: H NASA έχασε επαφή με το διαστημικό σκάφος που βρίσκεται 19 δις μίλια μακριά

Η ΝΑSA έχασε επαφή με το Voyager 2
Η ΝΑSA έχασε επαφή με το Voyager 2
ΑΡ

Η NASA έχασε την επαφή με το διαστημικό σκάφος Voyager που βρίσκεται 19 δισεκατομμύρια μίλια μακριά.

Το Voyager 2 έχασε την επαφή με τη Γη από τότε που οι ελεγκτές πτήσης έστειλαν κατά λάθος μια λανθασμένη εντολή πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα που έγειρε την κεραία του μακριά από τη Γη. Η κεραία του διαστημικού σκάφους μετατοπίστηκε μόλις 2%, αλλά ήταν αρκετή για να κόψει τις επικοινωνίες.

Αν και θεωρείται μακρινό πλάνο, η Nasa είπε τη Δευτέρα ότι η τεράστια κεραία της στην Καμπέρα ήταν σε επιφυλακή για τυχόν «αδέσποτα σήματα» από το Voyager 2, το οποίο απέχει περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια μίλια. Χρειάζονται περισσότερες από 18 ώρες για να φτάσει ένα σήμα στη Γη από τόσο μακριά.

Το Voyager 2 εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα το 1977 για να μελετήσει το εξωτερικό ηλιακό σύστημα καθώς και τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα – και στάλθηκε μόλις μερικές εβδομάδες πριν από το πανομοιότυπο δίδυμό του, το Voyager 1. Εισήλθε στο διαστρικό διάστημα το 2018, έχοντας ανακάλυψεi μια σειρά από νέα φεγγάρια στον Ουρανό και ένα στον Δία.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η κεραία Canberra - μέρος του δικτύου Deep Space της Nasa - θα βομβαρδίσει επίσης την περιοχή του Voyager 2 με τη σωστή εντολή, με την ελπίδα ότι θα το εντοπίσει, σύμφωνα με το Jet Propulsion Laboratory της NASA, το οποίο διαχειρίζεται τις αποστολές Voyager.

Διαφορετικά, η Nasa θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για μια αυτόματη επαναφορά του διαστημικού σκάφους που θα αποκαταστήσει την επικοινωνία, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ακόμα σε επαφή με τη Γη, το Voyager 1 βρίσκεται τώρα σχεδόν 15 δισεκατομμύρια μίλια (24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά, καθιστώντας το το πιο μακρινό διαστημικό σκάφος της ανθρωπότητας.