ΚΟΣΜΟΣ

Νίγηρας: Απομακρύνονται οι Γάλλοι από την αφρικανική χώρα - Επιδεινώνεται η κατάσταση ασφαλείας

Συναγερμός στο Νίγηρα μετά από πραξικόπημα
Συναγερμός στο Νίγηρα μετά από πραξικόπημα
ΑΡ

Οι Γάλλοι που βρίσκονται στον Νίγηρα ειδοποιήθηκαν με μήνυμα της πρεσβείας πως «ετοιμάζεται» μια επιχείρηση απομάκρυνσής τους λίαν συντομως

Οι Γάλλοι που βρίσκονται στον Νίγηρα ειδοποιήθηκαν σήμερα με μήνυμα της πρεσβείας της Γαλλίας στη Νιαμέι πως «ετοιμάζεται μια επιχείρηση απομάκρυνσής τους δια της αεροπορικής οδού» η οποία «θα πραγματοποιηθεί λίαν προσεχώς», κάτι που επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι.

«Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στον Νίγηρα και με την ευκαιρία της σχετικής ηρεμίας στη Νιαμέι, βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία μιας επιχείρησης απομάκρυνσης από τη Νιαμέι», σύμφωνα με το μήνυμα, στο οποίο διευκρινίζεται πως η εν λόγω επιχείρηση «θα πραγματοποιηθεί λίαν προσεχώς και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Στο Παρίσι, το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως «η οργάνωση μιας εκκένωσης βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα». Στο μήνυμα προς τους Γάλλους αναφέρεται πως «αυτή η επιχείρηση απομάκρυνσης (...) αποτέλεσε αντικείμενο συντονισμού με τις δυνάμεις του Νίγηρα».

Διευκρινίζεται επίσης στους γάλλους υπηκόους πως «η ακριβής ημερομηνία και το ακριβές χρονοδιάγραμμα, καθώς και το σημείο συγκέντρωσης και αναχώρησης θα σας γνωστοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν» και πως θα πρέπει «να φθάσουν στο σημείο συγκέντρωσης» με «δικά τους μέσα».

Τη Δευτέρα, οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα και ανέτρεψαν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ, κατηγόρησαν τη Γαλλία ότι θέλει «να επέμβει στρατιωτικά», κάτι που διέψευσε το Παρίσι.

Την Κυριακή, υποστηρικτές της χούντας είχαν κάψει γαλλικές σημαίες και επιτεθεί στη γαλλική πρεσβεία στη Νιαμέι. Η αστυνομία είχε απαντήσει κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, το 2022 υπήρχαν στο Νίγηρα λίγο λιγότεροι από 1.200 γάλλοι πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ