ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη θερμαίνεται με ταχύτερο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο

Η Ευρώπη θερμαίνεται με ταχύτερο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο

Καιρός: Ανασφάλιστη η Ευρώπη έναντι κινδύνων φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τηλεγράφημα 

Οι Ευρωπαίοι είναι από τους λιγότερο ασφαλισμένους έναντι ορισμένων τύπων ακραίων καιρικών φαινομένων και άλλων φυσικών καταστροφών στον ανεπτυγμένο κόσμο, μια κατάσταση που γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική καθώς η ήπειρος υποφέρει από ένα καλοκαίρι καταστροφικής ζέστης, πυρκαγιών και ξηρασίας, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Τους τελευταίους μήνες, πυρκαγιές περιουσίες στην Ελλάδα, η έλλειψη βροχοπτώσεων κατέστρεψε την παραγωγή ντομάτας και φράουλας στην Ισπανία και η χαμηλή στάθμη των υδάτων διέκοψε τη ναυσιπλοΐα κατά μήκος του Ρήνου, μιας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές αρτηρίες της ηπείρου.

Οι ζημιές έχουν αντίκτυπο, καθώς σχεδόν το 90% των ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δεν καλύφθηκε από ασφάλιση, σύμφωνα με την Munich Re, έναν από τους μεγαλύτερους αντασφαλιστές στον κόσμο.

«Πρέπει να προσαρμοστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε ο Thomas Blunck, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Munich Re, σε δήλωσή του. «Αυτό φαίνεται έντονα από τα στοιχεία ζημιών για το πρώτο εξάμηνο του 2023» σημειώνεται.

Η Ευρώπη θερμαίνεται με ταχύτερο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο και η κακή της θέση στην ασφαλιστική προστασία ήταν δεύτερη μετά την Αφρική το πρώτο εξάμηνο του έτους, επισημαίνεται.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εντοπίζεται το 57% των άμεσων ζημιών που είναι ανασφάλιστες, σε σύγκριση με το 24% στη Βόρεια Αμερική. Η Munich Re δεν παρουσίασε στοιχεία για τη Νότια Αμερική. Σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά μέσο όρο το 61% των άμεσων ζημιών ήταν ανασφάλιστο το πρώτο εξάμηνο του 2023, ποσοστό παρόμοιο με το περασμένο έτος και ελαφρώς μειωμένο από τον μέσο όρο 10ετίας του 65%. Η Munich Re δεν συμπεριλαμβάνει στους υπολογισμούς της τις έμμεσες ζημίες, όπως ο αντίκτυπος στον τουρισμό.