ΚΟΣΜΟΣ

Το πλατινένιο ιωβηλαίο και η κηδεία της Ελισάβετ εκτόξευσαν τις πωλήσεις του Royal Collection Trust

Το πλατινένιο ιωβηλαίο και η κηδεία της Ελισάβετ εκτόξευσαν τις πωλήσεις του Royal Collection Trust

Η έκθεση, που κυκλοφόρησε χθες, ανέφερε ότι οι λιανικές πωλήσεις του Royal Collection Trust  κατά το «σημαδιακό» έτος ανήλθαν συνολικά σε £25.449.836

Ένα συγκλονιστικό 12μηνο ήταν το 2022 για τη βασιλική οικογένεια. Ένας χρόνος που περιελάμβανε το πλατινένιο ιωβηλαίο και τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β' και σύμφωνα με την Daily Mail βοήθησε να... εκτοξευθούν οι πωλήσεις επίσημων αναμνηστικών με εισπράξεις που άγγιξαν τα 25 εκατομμύρια λίρες.

Το ποσό περιλαμβανόταν στην ετήσια έκθεση του Royal Collection Trust (RCT), της φιλανθρωπικής οργάνωσης που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των έργων τέχνης και των επίπλων που ο Βασιλιάς κρατά για τους κληρονόμους του και το έθνος.

Η έκθεση, που κυκλοφόρησε χθες, ανέφερε ότι οι λιανικές πωλήσεις του RCT κατά το «σημαδιακό» έτος ανήλθαν συνολικά σε £25.449.836, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών πωλήσεων και των εσόδων που σχετίζονται με τις εκδόσεις.

Τα οικονομικά της φιλανθρωπικής οργάνωσης επλήγησαν σοβαρά όταν τα βασιλικά ανάκτορα και οι επίσημες κατοικίες αναγκάστηκαν να κλείσουν για το κοινό λόγω της πανδημίας του Covid.

Ωστόσο, το RCT είπε ότι το καλοκαιρινό άνοιγμα των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ το 2022 για πρώτη φορά από το 2019 ήταν ένα «σημαντικό ορόσημο» στη «συνεχιζόμενη μετά την πανδημία ανάκαμψη».

Άλλες κατοικίες άνοιξαν ξανά μέχρι τα τέλη του 2020, και το ίδρυμα λέει ότι ήταν «συγκινητικό» να βλέπεις επισκέπτες από όλο τον κόσμο να απολαμβάνουν τη συλλογή.

Η ετήσια έκθεσή της για το 2022-23 ανέφερε: «Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν από τη σειρά Platinum Jubilee και μια αναμνηστική σειρά που γιορτάζει τη ζωή της αείμνηστης Αυτού Μεγαλειότητας. Οι αυξημένοι αριθμοί επισκεπτών στον ιστότοπο σήμαιναν επιπλέον επισκεψιμότητα στο κατάστημα, ενώ οι διαδικτυακές πωλήσεις διατήρησαν τα επίπεδα που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Ο πρόεδρος του RCT, Sir James Leigh-Pemberton, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια ενός «σημαντικού έτους» που περιλάμβανε «στιγμές μεγάλης χαράς και γιορτής μαζί με στιγμές λύπης και προβληματισμού», το RCT «ήταν πιο δραστήριο από ποτέ».

Και πρόσθεσε: «Ο νέος μας βασιλιάς, Κάρολος Γ' - ο οποίος ως Πρίγκιπας της Ουαλίας ήταν Πρόεδρος του The Royal Collection Trust για πολλά χρόνια και τώρα είναι ο προστάτης μας - έχει απεριόριστο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για την τέχνη και την ιστορία. Η βασιλεία του εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην οποία η Βασιλική Συλλογή θα ανθίσει σίγουρα».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εκπρόσωπος της RCT επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι οι λιανικές πωλήσεις το 2022 ήταν οι υψηλότερες από τότε που ιδρύθηκε ως φιλανθρωπικό ίδρυμα το 1993.