ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στις ΗΠΑ για το σχόλιο του Ντε Σάντις: «Θα αρχίσω να κόβω λαιμούς αν εκλεγώ πρόεδρος»

O Ρον ντε Σάντις
O Ρον ντε Σάντις
ΑΡ

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ ένα σχόλιο του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις, ο οποιος υποσχέθηκε  ότι «θα άρχιζε να κόβει λαιμούς» αν εκλεγεί πρόεδρος, αναφερόμενος στη γραφειοκρατία

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2024 Ρον Ντε Σάντις καταδικάστηκε ευρέως αφού είπε ότι εάν εκλεγεί στον Λευκό Οίκο, θα «άρχιζε να κόβει λαιμούς» στην ομοσπονδιακή γραφειοκρατία την πρώτη μέρα στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών αποκάλεσε την παρατήρησή του για τις ομοσπονδιακές θέσεις εργασίας «αποκρουστική και ανάξια» προεκλογικής εκστρατείας

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Κυβερνητικών Υπαλλήλων (AFGE), Έβερετ Κέλι, είπε: «Η απειλή του κυβερνήτη Ντε Σάντις να «ξεκινήσει να κόβει τους λαιμούς» των ομοσπονδιακών υπαλλήλων είναι επικίνδυνη, αηδιαστική, επαίσχυντη και απαξιωτική».

Μεταξύ των σχολιαστών, ο αρθρογράφος Max Boot χαρακτήρισε τα λόγια του ντε Σάντις «εξοργιστικά» ενώ ο Μπιλ Κρίστολ, ιδρυτής του Bulwark, ενός συντηρητικού ιστότοπου, είπε ότι ο κυβερνήτης «έκανε ένα τολμηρό παιχνίδι για να κυριαρχήσει στη λωρίδα μανιακών ψυχοπαθών στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών».

Ο ντε Σάντις είναι σαφώς δεύτερος στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, αλλά περισσότερο από 30 μονάδες πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, παρά τα αυξανόμενα νομικά προβλήματα του πρώην προέδρου, συμπεριλαμβανομένων 78 ποινικών διώξεων.

Την Παρασκευή μια μεγάλη δημοσκόπηση από τους New York Times και το Siena College στην πρώτη πολιτεία που ψηφίζει, την Αϊόβα, παρουσίασε τον ντε Σάντις 24 μονάδες πίσω. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα θεωρείται ευρέως ότι προσπαθεί να επαναφέρει την εκστρατεία του, έχοντας απολύσει στελέχη, συμπεριλαμβανομένου ενός συντηρητικού συγγραφέα που δημιούργησε μια διαφήμιση που περιέχει ένα ναζιστικό σύμβολο.

Ο ντε Σάντις έκανε το αμφιλεγόμενο σχόλιο σε μια εκδήλωση στη δεύτερη πολιτεία που θα ψηφίσει, το Nιου Χάμπσαϊρ, την περασμένη Κυριακή. «Σχετικά με τη γραφειοκρατία, ξέρετε, θα έχουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από το βαθύ κράτος, ξέρετε, θα αρχίσουμε να κόβουμε λαιμούς την πρώτη μέρα και να είμαστε έτοιμοι να φύγουμε», είπε. «Θα δείτε μια τεράστια, τεράστια κατακραυγή επειδή η Ουάσιγκτον θέλει να προστατεύσει τους δικούς της».

Τα παράπονα για το λεγόμενο βαθύ κράτος –μια κυβέρνηση αξιωματούχων και γραφειοκρατών που σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικανούς υπάρχει για να ανατρέψει την ατζέντα τους– είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των ακροδεξιών εκστρατειών. Ο ντε Σάντις έχει χρησιμοποιήσει τη γραμμή των απειλών και στο παρελθόν, λέγοντας την περασμένη εβδομάδα στον δεξιό αρθρογράφο John Solomon ότι ήθελε να διορίσει έναν υπουργό Άμυνας που «θα έκοβε λίγους λαιμούς και θα ήταν πολύ σταθερός, πολύ δυνατός».

Στη Φλόριντα, ο Ντάνιελ Ουλφέλντερ, πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, επεσήμανε το παρελθόν του Ντε Σάντις λέγοντας: «Αυτός ο τύπος ξεκίνησε τη νομική του καριέρα στο Γκουαντάναμο».

Ως δικηγόρος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ο ντε Σάντις τοποθετήθηκε στις αμερικανικές εγκαταστάσεις στην ακτή της Κούβας κατά τη διάρκεια των πολέμων μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος αρνήθηκε έντονα ότι ήταν παρών σε βασανιστήρια, αποκαλώντας τους ισχυρισμούς ενός πρώην κρατούμενου «εντελώς βλακώδεις».