ΚΟΣΜΟΣ

Κριμαία: Η Μόσχα επιβεβαιώνει την ουκρανική επίθεση σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο - Bίντεο και φωτογραφίες

Προηγούμενη επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας
Προηγούμενη επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας
ΑΡ

Ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο με 11 μέλη πληρώματος χτυπήθηκε σε επίθεση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι 

Ρωσικό χημικό δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας στο στενό του Κερτς, μια ημέρα αφότου το Κίεβο είπε ότι έπληξε ρωσικό πλοίο με θαλάσσιο drone

«Το δεξαμενόπλοιο SIG… έχει μια τρύπα στο μηχανοστάσιο κοντά στην ίσαλο γραμμή στη δεξιά πλευρά, προκαταρκτικά ως αποτέλεσμα επίθεσης με θαλάσσιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος», δήλωσε νωρίς το Σάββατο η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Θαλάσσιων και Ποτάμιων Μεταφορών της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Δύο ρυμουλκά βρίσκονταν στο σημείο για να βοηθήσουν το δεξαμενόπλοιο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο το Maritime Rescue Centre. Η αναφερόμενη επίθεση διέκοψε για λίγο την κυκλοφορία στη γέφυρα του Κερτς, τον στρατηγικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη ρωσοκρατούμενη Κριμαία με την ηπειρωτική χώρα.

Εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στη γέφυρα τα ξημερώματα του Σαββάτου, δήλωσαν αξιωματούχοι διορισμένοι από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι οι εκρήξεις συνδέονται με την επίθεση στο δεξαμενόπλοιο. Δεν είχε διαρρευσει καύσιμο από το πλοίο, στο οποίο επέβαιναν 11 άτομα, ανεφερε το Tass.

Η Ουκρανία, η οποία σπάνια σχολιάζει επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους, δεν έκανε καμία επίσημη δήλωση για το περιστατικό. Οι Moscow Times αναγνώρισαν το πλοίο ως το δεξαμενόπλοιο χημικών SIG, το οποίο τελεί υπό κυρώσεις από τις ΗΠΑ επειδή προμήθευε καύσιμα αεροσκαφών στις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, ένας Ρώσος αξιωματούχος στη Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας, είπε ότι πολλά μέλη του πληρώματος του πλοίου τραυματίστηκαν από σπασμένο γυαλί στην επίθεση. «Η έκρηξη στο πλοίο ήταν ορατή από τη χερσόνησο και οι ντόπιοι νόμισαν ότι ήταν μια έκρηξη στην περιοχή του οικισμού Yakovenkovo, κοντά στη γέφυρα της Κριμαίας», έγραψε στο Telegram.

Η κυκλοφορία στη γέφυρα διακόπηκε για περίπου τρεις ώρες και άρχισε εκ νέου νωρίς το Σάββατο, σύμφωνα με το κανάλι Telegram του κέντρου πληροφοριών αυτοκινητοδρόμων. Η τελευταία επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα έγινε μια ημέρα αφότου η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε θαλάσσιο πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε ρωσικό πολεμικό πλοίο στη ναυτική βάση Novorossiysk στη νότια Ρωσία. Η Ρωσία δήλωσε την Παρασκευή (4/8) ότι απέκρουσε μια απόπειρα επίθεσης στη βάση από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις «με τη χρήση δύο μη επανδρωμένων θαλάσσιων σκαφών».

Ο αριθμός των επιθέσεων στη Μαύρη Θάλασσα και από τις δύο πλευρές έχει αυξηθεί αφότου η Μόσχα αποχώρησε από μια συμφωνία τον περασμένο μήνα που επέτρεπε τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μέσω του ναυτιλιακού κόμβου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.

Η γέφυρα, που ολοκληρώθηκε από τη Ρωσία το 2018, τέσσερα χρόνια αφότου η Μόσχα προσάρτησε τη χερσόνησο από την Ουκρανία, έχει υποστεί δύο μεγάλες επιθέσεις στη 17μηνη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την πιο πρόσφατη να σημειώθηκε τον περασμένο μήνα.