ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Κατέρριψε drone 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα - Επιθέσεις σε Χερσώνα και Ζαπορίζια

Toυλάχιστον μία νεκρή απο επίθεση στη Χερσώνα
Toυλάχιστον μία νεκρή απο επίθεση στη Χερσώνα
ΑΡ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μια γυναίκα σκοτώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί όταν ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη νότια ουκρανική πόλη της Χερσώνας, δήλωσαν περιφερειακοί αξιωματούχοι.

«Δύσκολη νύχτα για τη Χερσώνα ... Ο ρωσικός στρατός συνέχισε να βομβαρδίζει σπίτια κατοίκων της Χερσώνας στο κεντρικό τμήμα της πόλης», έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο κυβερνήτης Ολεκσάντρ Προκούντιν. Ο βομβαρδισμός άρχισε γύρω στα μεσάνυχτα και διήρκεσε αρκετές ώρες. Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία.

Το Suspilne, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Ουκρανίας, επικαλούμενος την περιφερειακή αρχή, ανέφερε ότι χθες οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν την ελεγχόμενη από την Ουκρανία περιοχή Zαπορίζια 24 φορές. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα. Η Ρωσική Ομοσπονδία ισχυρίστηκε ότι προσάρτησε τη Ζαπορίζια στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Ουκρανία ανακατέλαβε την πόλη της Χερσώνας και τμήματα της περιφέρειάς της το Νοέμβριο, έπειτα από μήνες ρωσικής κατοχής, όμως ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τακτικά την πόλη και τις γύρω περιοχές από την απέναντι όχθη του Δνείπερου. Αυτό το μήνα ένας γιατρός σκοτώθηκε και νοσηλευτής τραυματίσθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό νοσοκομείου της Χερσώνας.

Η Ρωσία την ίδια ώρα ανακοίνωσε πως κατέρριψε ένα ουκρανικό drone στην περιφέρεια Καλούγκα, σε απόσταση μικρότερη των 200 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μόσχας, με φόντο τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων αυτού του τύπου με στόχο τη ρωσική πρωτεύουσα.

«Ένα drone καταρρίφθηκε από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στην περιοχή του Φερζικόφσκι» στη διάρκεια της νύκτας, έγραψε στην πλατφόρμα Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας Καλούγκα Βλαντισλάβ Σάπσα. Κατά το περιστατικό «δεν επλήγησαν ούτε άνθρωποι ούτε υποδομές», διαβεβαίωσε.

Στις 3 Αυγούστου, οι ρωσικές αρχές είχαν υποστηρίξει πως επτά ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα καταρρίφθηκαν στην περιφέρεια αυτή, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 180 χιλιομέτρων από τη Μόσχα.

Οι επιθέσεις ουκρανικών drones έχουν πολλαπλασιασθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο ρωσικό έδαφος, συχνά με στόχο τη Μόσχα και την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας. Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως ένα drone, που είχε στόχο τη ρωσική πρωτεύουσα, καταρρίφθηκε από τις δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας.

Σύμφωνα με τις αρχές, η Μόσχα υπέστη την περασμένη εβδομάδα επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ένα από τα οποία προκάλεσε ζημιές σε κτήριο γραφείων στην επιχειρηματική συνοικία, το οποίο έγινε στόχος δύο φορές μέσα σε μερικές ημέρες.