ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση από καρχαρία: Πώς μπορούμε να την αποφύγουμε - «Γκουρού» συμβουλεύουν

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για τις επιθέσεις καρχαρία
Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για τις επιθέσεις καρχαρία
ΑΡ

Ειδικοί της Αμερικανικής Ένωσης Ναυαγοσωστών και επιζώντες από δραματικές επιθέσεις καρχαρία δίνουν συμβουλές και καταρρίπτουν κοινές παρανοήσεις για τα ψάρια

Οι επιθέσεις από καρχαρίες μας απασχολούν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με 54 θύματα να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής φέτος από τις 2 Αυγούστου στις ΗΠΑ

Το Διεθνές Αρχείο Επιθέσεων Καρχαρία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα διερεύνησε 108 αλληλεπιδράσεις καρχαρία-ανθρώπου παγκοσμίως το 2022, επιβεβαιώνοντας 57 απρόκλητες επιθέσεις καρχαρία σε ανθρώπους και 32 επιθέσεις ενώ είχαν δεχθεί πρόκληση.

Τα προαναφερθέντα στατιστικά έχουν εντείνει την ανησυχία των λουόμενων και συχνά παρερμηνεύουν την αντίληψη του κοινού για το ψάρι με τα τριγωνικά δόντια και τα μυτερά πτερύγια.

Ο παρουσιαστής του Shark Week, Πολ ντε Γκέλντερ— ένας βετεράνος του αυστραλιανού στρατού και επιζών από επίθεση καρχαρία, ο οποίος έχασε δύο άκρα κατά την κατάδυση για το Πολεμικό Ναυτικό το 2009 — ενθαρρύνει το κοινό να «διαβάσει μεταξύ των γραμμών», λέγοντας στο PEOPLE ότι τα μέσα ενημέρωσης τείνουν να προκαλούν αίσθηση, εντείνοντας σκόπιμα τους φόβους για επιθέσεις καρχαριών.

«Όταν τα μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να μιλούν για "έκρηξη σε επιθέσεις καρχαρία" ή "υπάρχει μεγάλη αύξηση στις επιθέσεις καρχαρία", μιλάμε για τρεις ή τέσσερις ... ή το πολύ 10» ,εξηγεί. Και προσθέτει « Η Φλόριντα είχε 1.866 θανάτους από τροχαία δυστυχήματα φέτος από τον Ιούλιο. Αυτός είναι ένας σημαντικός αριθμός »

«Οι θάνατοι από όπλα, οι καρδιακές παθήσεις ή οι άνθρωποι που οδηγούν με τα τηλέφωνά τους, αυτές είναι αιτίες για να ανησυχείτε», συνεχίζει. «Οι καρχαρίες, είναι τόσο χαμηλά στην κλίμακα, είναι σχεδόν παράλογο να το σκέφτεσαι».
Ενώ ο ντε Γκέλντερ αναγνωρίζει ότι οι επιθέσεις καρχαριών είναι ατυχή περιστατικά, τονίζει ότι ο ωκεανός «είναι ένα άγριο μέρος» και «όχι η πισίνα της αυλής σας». Ως εκ τούτου, λέει «πρέπει να γίνει σεβαστή».

Εκτός από την έρευνα και την εκπαίδευση για την καλύτερη κατανόηση των καρχαριών, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που μπορούν να λάβουν οι λάτρεις των ωκεανών πριν μπουν στο νερό. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές συμβουλές που πρέπει να θυμάστε κανείς αν τύχει να συναντήσει το -συχνά φοβισμένο- ψάρι ενώ ήδη κολυμπάει στον ωκεανό.

Ο Γουάιατ Γουέρνετ- ναυαγοσώστης 28 ετών και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Ναυαγοσωστών - μοιράζεται επίσης την τεχνογνωσία του σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει κι άλλους ανθρώπους να αγαπήσουν τον ωκεανό, ενώ προσφέρει συμβουλές για τη μείωση του άγχους που προκαλούν οι καρχαρίες.

«Δεν θέλουν να επιτεθούν με την έννοια του κατά συρροή δολοφόνου ή ενός δολοφόνου», λέει στο PEOPLE ο νεαρός ναυαγωσώστης, με έδρα Cocoa Beach της Φλόριντα.

«Τρώνε.. Η επίθεση είναι μια δυνατή λέξη», λέει, συγκρίνοντας τους καρχαρίες με τους ανθρώπους που τρώνε χάμπουργκερ. « Αν κάποιος έβαζε το χέρι του εκεί και τον δαγκώναμε, δεν του κάνουμε επίθεση. Έβαλε το χέρι του όταν δαγκώναμε το χάμπουργκερ»

Το πιο ασφαλές πράγμα για τους λουόμενους αν θέλουν να κολυμπήσουν είναι να το κάνουν μπροστά σε ναυαγοσώστες που είναι εκπαιδευμένοι στην αναγνώριση της θαλάσσιας ζωής και συχνά «σκανάρουν» το νερό για ασυνήθιστη δραστηριότητα.