ΚΟΣΜΟΣ

Κόλαση φωτιάς στην Πορτογαλία: Χιλιάδες στρέμματα κάηκαν - Το θερμόμετρο δείχνει 46.4 C

Στο έλεος των πυρκαγιών η Πορτογαλία
Στο έλεος των πυρκαγιών η Πορτογαλία
ΑΡ

Πυρκαγιές στην Πορτογαλία: Τουρίστες εγκαταλείπουν την περιοχή της Οντεμίρα καθώς η πύρινη λαίλαπα εξαπλώνεται στο δημοφιλές Αλγκάρβε με το θερμόμετρο να ξεπερνάει τους 46 βαθμούς Κελσίου

Τουρίστες είναι μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα παραθεριστικά θέρετρα στην Πορτογαλία, καθώς μία «κόλαση φωτιάς» πλήττει τη χώρα εν μέσω καύσωνα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το Σάββατο στον δήμο Oντεμίρα στην περιοχή Aλεντέχο, αλλά έκτοτε εξαπλώθηκε νότια προς το Αλγκάρβε, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Πορτογαλίας. Τη Δευτέρα, περίπου 1.400 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προληπτικά από χωριά και χώρους κατασκήνωσης.

Η Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είπε ότι περίπου 1.000 πυροσβέστες, 320 οχήματα και εννέα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς χθες Τρίτη (8/8). Μέχρι στιγμής έχει καεί περίπου 17.300 στρέμματα.

Οι πυρκαγιές μαίνονται καθώς οι θερμοκρασίες καταγράφουν ρεκόρ Τη Δευτέρα, η πόλη Santarem, περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, της Λισαβόνας, κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία του έτους, αγγίζοντας τους 46,4 C.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τρεις πυρκαγιές που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο τέθηκαν υπό έλεγχο ή είχαν σβήσει την Τρίτη. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά, στα βορειοανατολικά, έκαψε περίπου 1.500 στρέμματα και οδήγησε στην απομάκρυνση 150 ανθρώπων