ΚΟΣΜΟΣ

Galactic 02: Σε ζωντανή μετάδοση σήμερα η πρώτη πτήση διαστημικού τουρισμού

Galactic 02: Σε ζωντανή μετάδοση σήμερα η πρώτη πτήση διαστημικού τουρισμού
ΑP

Η αποστολή «Galactic 02» θα στείλει ένα εξαμελές πλήρωμα σε τροχιά στο διαστημικό αεροπλάνο VSS Unity όταν εκτοξευθεί αργότερα από το Νέο Μεξικό.

Η εταιρεία του σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, Virgin Galactic, θα στείλει σήμερα, Πέμπτη 10 Αυγούστου, τον πρώτο της επιβάτη που πληρώνει στο διάστημα, φέρνοντας τέλος σε μια αναμονή σχεδόν δύο δεκαετιών.

Η αποστολή «Galactic 02» θα στείλει ένα εξαμελές πλήρωμα σε τροχιά – συμπεριλαμβανομένων τριών τουριστών – στο διαστημικό αεροπλάνο VSS Unity όταν εκτοξευθεί αργότερα από το Νέο Μεξικό.

Οι τουρίστες είναι ο συνταξιούχος Βρετανός Ολυμπιονίκης Jon Goodwin, 80 ετών, ο οποίος πλήρωσε 250.000 δολάρια για το εισιτήριό του για το διάστημα το 2005.

Υπάρχει επίσης το δίδυμο μητέρας και κόρης των Antiguan Keisha Schahaff, 46 ετών και Anastasia Mayers, 18, που κέρδισαν δωρεάν εισιτήρια για το ταξίδι.

Μαζί με τα τρία μέλη του πληρώματος το διαστημικό αεροπλάνο θα φτάσει πάνω από 50 μίλια (80,5 χλμ.) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η Virgin Galactic, η οποία ιδρύθηκε από τον Μπράνσον το 2004, επιβεβαίωσε ότι το παράθυρο εκτόξευσης για την πτήση θα ανοίξει στις 9:00 π.μ. τοπική ώρα (4 μ.μ. BST).

Η έναρξη της αποστολής θα γίνει σε ζωντανή μετάδοση από τον ιστότοπο της εταιρείας και στο κανάλι του στο YouTube.

«Το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών έφτασε», αναφέρει η εταιρεία στον ιστότοπό της. «Η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωντανή ροή θα ξεκινήσει λίγο πριν την εκτόξευση του διαστημόπλοιου».

Η σημερινή ιστορική αποστολή Galactic 02 θα έχει έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένων τριών υπαλλήλων της Virgin Galactic – του διοικητή Frederick Sturckow, της πιλότου Kelly Latimer και της εκπαιδεύτριας αστροναυτών Beth Moses.