ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Δήμαρχος συνελήφθη για υπεξαίρεση χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Βουλγαρία: Δήμαρχος συνελήφθη για υπεξαίρεση χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
AP.

Κατηγορείται για υπεξαίρεση ποσού ύψους 169.000€.

Συνελήφθη –ύστερα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας– ο Δήμαρχος της πόλης Τόσεβο στην επαρχία Ντόμπριτς της Βουλγαρίας, καθώς κατηγορείται για υπεξαίρεση ποσού ύψους 169.000 ευρώ από επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελικώς, ο Βαλεντίν Ντιμιτρόφ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, αφότου εμφανίσθηκε στο δικαστήριο, την 9η Αυγούστου. Η κατηγορία που τού απαγγέλθηκε, αφορά την κατάχρηση 169.000 ευρώ από επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες συνδέονται με έργο για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στις κοινωνικές κατοικίες. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν την περίοδο 2017 – 2019 από ιδιώτη εργολάβο.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ανέφερε ότι δημόσιοι υπάλληλοι που εμπλέκονται στο έργο, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου, παρουσίασαν αναληθή στοιχεία σχετικά με την εκτέλεση των εργασιών, τα οποία δεν είχαν ολοκληρωθεί εντός της καθορισμένης προθεσμίας, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο Ντιμιτρόφ δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες, ενώ, είναι «ήρεμος και αισιόδοξος», όπως υποστήριξε. «Δεν είναι μεγάλη υπόθεση, με συνέλαβαν, με κατηγόρησαν, αυτό είναι. Κοιμάμαι ήσυχος», τόνισε.

Διαδηλωτές στο Τόσεβο, που βρίσκεται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, σημείωσαν ότι ο Δήμαρχος της πόλης έχει στοχοποιηθεί άδικα σε μία εγκληματική έρευνα για κατάχρηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νομικός εκπρόσωπος του Βαλεντίν Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι «εκφράζουμε τη διαφωνία μας και θα παρουσιάσουμε στοιχεία, όταν έλθει η ώρα».

Ο Ντιμιτρόφ υποστηρίζεται από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και ορισμένοι υποστηρικτές πιστεύουν ότι η διαδικασία έχει πολιτικά κίνητρα. Οι τοπικές εκλογές στη γείτονα χώρα έχουν προγραμματισθεί για τον προσεχή Οκτώβριο.

Σχετικές ειδήσεις