ΚΟΣΜΟΣ

Χαβάη: Κινδύνεψαν από τις φλόγες τα σπίτια του Κλιντ Ίστγουντ, της Όπρα και του Τζεφ Μπέζος

Χαβάη: Κινδύνεψαν από τις φλόγες τα σπίτια του Κλιντ Ίστγουντ, της Όπρα και του Τζεφ Μπέζος

Xαβάη: Οι πυρκαγιές που ισοπέδωσαν το ειδυλλιακό Μάουι σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους, κατέστρεψαν κτήρια και έκαναν στάχτη πολιτιστικά και ιστορικά ορόσημα, στο άλλοτε ειδυλλιακό νησί που αποτελεί το «ησυχαστήριο» πλουσίων και διασήμων, από την Όπρα Γουίνφρεϊ, μέχρι τον Κλιντ Ίστγουντ

Οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν το Μάουι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 55 ανθρώπους και μετέτρεψαν σε στάχτη πολιτιστικά και ιστορικά ορόσημα, στο άλλοτε ειδυλλιακό νησί της Χαβάης. Ανάμεσα στα κατεστραμμένα κτήρια είναι το ομώνυμο εστιατόριο «Lahaina» του Βρετανού ρόκερ Mick Fleetwood.

«Αυτή είναι μια καταστροφική στιγμή για τον Μάουι και πολλοί υφίστανται αδιανόητη απώλεια», ανάρτησε ο 76χρονος συνιδρυτής των Fleetwood Mac στο Facebook. «Το Fleetwood's στη Front Street έχει χαθεί και ενώ είμαστε συντετριμμένοι, η κύρια προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια του αγαπημένου μας προσωπικού και των μελών της ομάδας μας». Η Λαχάινα, ένας αγαπημένος ιστορικός οικισμός με πληθυσμό περίπου 12.000 κατοίκων, είναι η πατρίδα του Fleetwood εδώ και δεκαετίες.

To εστιατόριο του Φλίτγουντ

Η πόλη έχει υποστεί μερικές από τις χειρότερες ζημιές από τις πυρκαγιές, με ορισμένους κατοίκους να πηδούν στο νερό για να γλιτώσουν και άλλους να παρομοιάζουν την καταστροφή με «αποκάλυψη». Ολόκληρο το νησί Mάουι είναι εδώ και καιρό αγαπημένος προορισμός για ροκ σταρ, διασημότητες του Χόλιγουντ και εκπροσώπους της βιομηχανίας του θεάματος.

Το 2021, ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, 59 ετών, επένδυσε 78 εκατομμύρια δολάρια σε ένα κτήμα 14 στρεμμάτων που περιβάλλεται από χιλιάδες στρέμματα...λάβας κοντά στον κόλπο Le Perouse - μια περιοχή στα νοτιοδυτικά που φάνηκε να επηρεάζεται λιγότερο από άλλες περιοχές του στο νησί, καθώς τρεις φωτιές μαίνονταν ακόμη αργά την Πέμπτη (10/8)

Εν τω μεταξύ, η 69χρονη Όπρα Γουίνφρεϊ έχει περάσει περισσότερα από 15 χρόνια ζώντας περιστασιακά στο Mάουι, όπου έχει διάφορα ακίνητα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, πλήρωσε 6,6 εκατομμύρια δολάρια για 870 στρέμματα γης στην Κούλα, μια περιοχή στο κέντρο του Μάουι που βρέθηκε ανάμεσα στις πυρκαγιές του Νότιου Μάουι και του Άουκαντρι.

Xάρτης με τα σπίτια διασήμων στη ΧαβάηNew York Post

Τουλάχιστον δύο σπίτια καταστράφηκαν στην Κούλα και περίπου 80 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από 40 σπίτια, είπαν αξιωματούχοι της πυροσβεστικής στο Honolulu Star-Advertiser. Η παρουσιάστρια κατέχει επίσης 1.200 στρέμματα σε άλλα μέρη του νησιού, συμπεριλαμβανομένης της Hana και κοντά στο όρος Haleakala, ανέφερε το MauiNow.com. Και οι δύο περιοχές βρίσκονται σχετικά μακριά από τις πυρκαγιές.

Φωλιασμένη στις πλαγιές του όρους Haleakala, μια ηφαιστειακή κορυφή 10.000 ποδιών, η απομονωμένη αγροικία της Γουίνφρεϊ διαθέτει μια περιφραγμένη βεράντα. «Αγαπώ, αγαπώ, αγαπώ το σπίτι μου», είxε πει στο Oprah.com το 2006. «Είναι ένα διαμάντι, τόσο γλυκό και εκλεκτό. Ένα τόσο αληθινό, κανονικό σπίτι. Σε αγκαλιάζει σαν μια ωραία κουβέρτα… Μια υπέροχη και απαλή κουβέρτα από κασμίρι.»

Ο Κλιντ Ίστγουντ, 93 ετών, είναι ένας άλλος μόνιμος κάτοικος του Μάουι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζει στο νησί από το τέλος της δεκαετίας του 1970, απολαμβάνοντας τον ήλιο και την εκπληκτική θέα στον ωκεανό στο Kapalua, ένα τμήμα κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτής λιγότερο από 10 μίλια από τη Λαχάινα.

Ο παράδεισος του Τζεφ Μπέζος

Αλλού στην κομητεία Mάουι, ο ρόκερ Στίβεν Τάιλερ, 75 ετών, λέγεται ότι έχει μια παραθαλάσσια έπαυλη 3.000 τετραγωνικών ποδιών σε ένα φυσικό καταφύγιο στην Wailea που αγόρασε για 4,8 εκατομμύρια δολάρια το 2012.

Ενώ ορισμένα μέρη στην Wailea φαίνονται σχετικά κοντά στην πυρκαγιά που κατέκαψε το Μάουι, ορισμένα θέρετρα στην περιοχή συμπεριλαμβανομένου του Four Seasons Wailea, όπου γυρίστηκε η σειρά «White Lotus» - έμειναν ανοιχτά για επαγγελματικούς λόγους. Άλλοι διάσημοι κάτοικοι του Μάουι είναι οι ηθοποιοί Τζιμ Καρεϊ, Όουεν Γουίλσον και Γούντι Χάρελσον.

To σπίτι της Όπρα

Ο Σάμι Χάγκαρ των Van Halen διαθέτει επίσης ένα μπαρ και εστιατόριο στο Kahului, κοντά στο κεντρικό αεροδρόμιο του Mάουι, το οποίο παραμένει σε λειτουργία καθώς οι τουρίστες και οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος γεννήθηκε στη Χονολουλού είπε ότι είναι δύσκολο να βλέπει την εκτεταμένη καταστροφή από μακριά. «Είναι δύσκολο να βλέπεις τις εικόνες από τη Χαβάη - ένα μέρος που είναι τόσο ιδιαίτερο για τόσους πολλούς από εμάς», έγραψε ο Ομπάμα, 62 ετών, την Τετάρτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η Μισέλ και εγώ σκεφτόμαστε όλους όσοι έχουν χάσει ένα αγαπημένο τους πρόσωπο ή των οποίων η ζωή έχει ανατραπεί».