ΚΟΣΜΟΣ

Iwan Baan: Έκθεση του φωτογράφου στην Πράγα

Iwan Baan: Έκθεση του φωτογράφου στην Πράγα
Instagram / camppraha

Πράγα: Η έκθεση ξεδιπλώνεται σε τέσσερα θεματικά επίπεδα· ξεκινά με την πόλη, πριν περάσει στο κέντρο, στην περιφέρεια και, τελικά, στο φυσικό τοπίο. 

Το καλοκαίρι του 2022, ο αναγνωρισμένος φωτογράφος αρχιτεκτονικής Iwan Baan δέχθηκε παραγγελία από το Ινστιτούτο Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Πράγας να επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Τσεχίας και να την αιχμαλωτίσει με τον φακό του, για πρώτη φορά στη ζωή του.

Επί επτά μέρες, με τα πόδια, με ποδήλατο, με ελικόπτερο, εξερεύνησε το κέντρο, την περιφέρεια και το τοπίο κατά μήκος του ποταμού Vltava (Μολδάβα, καθ' ημάς), μίλια μακρά από τις γυαλιστερές φωτογραφίες των τουριστικών οδηγών. Αυτές οι φωτογραφίες παρουσιάζονται τώρα στην έκθεση «Iwan Baan: Prague Diary» στην πολυμεσική αίθουσα τέχνης και κόμβο πολεοδομικού σχεδιασμού CAMP Praha.

Σχεδιασμένη ως ένα προσκύνημα, η έκθεση ξεδιπλώνεται σε τέσσερα θεματικά επίπεδα· ξεκινά με την πόλη, πριν περάσει στο κέντρο, στην περιφέρεια και, τελικά, στο φυσικό τοπίο. Προβολή σε γιγαντοοθόνη είναι αφιερωμένη στις αεροφωτογραφίες του Baan. Απέναντι, σχεδόν όλες οι φωτογραφίες που τράβηξε, ανεπεξέργαστες, τυχάρπαστες.

«Πάντα γνωρίζω μια νέα πόλη με έναν πολύ διαισθητικό τρόπο. Προσπαθώ να απαλλαγώ από διάφορες προσδοκίες και να αντλήσω έμπνευση απευθείας από το μέρος και από τις εκεί συναντήσεις. Είναι καλό να επισκέπτεσαι τα τοπόσημα και να σκέφτεσαι το γιατί αυτό το συγκεκριμένο μέρος είναι σημαντικό για τον κόσμο αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να στρέφεις τη ματιά σου στην άλλη κατεύθυνση και να παρατηρείς τι συμβαίνει εκεί που οι άνθρωποι όντως ζουν. Θα έλεγα ότι αυτό το είδος διάδρασης είναι πιθανώς ακόμη πιο σημαντικό για να συλλάβεις την ιστορία της πόλης» είπε ο Iwan Baan.

«Η ιστορική αρχιτεκτονική της Πράγας μου θυμίζει σε μεγάλο βαθμό μεγάλες μητροπόλεις σαν το Λονδίνο και το Παρίσι. Αλλά αυτό που εδώ είναι διαφορετικό είναι μια συγκεκριμένη αντίθεση μεταξύ αυτής της μεγαλοπρεπούς πολεοδομίας με τη μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονική της και αυτού του είδους της πολύ ευχάριστης χαλαρότητας της υπόλοιπης πόλης», επισήμανε.

Η έκθεση «Iwan Baan: Prague Diary» ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου.