ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ πως ετοιμάζουν νέες πανδημίες - «Μυστικές έρευνες» στην Ουκρανία

ρωσικό υπουργείο Άμυνας
Ο αντιστράτηγος Ίγκορ Κιρίλοφ
AP

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι διενεργούσαν έρευνες σε κορονοϊούς το 2019, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία covid-19 στην Κίνα - Καταγγέλλει μυστικές στρατιωτικές έρευνες σε άλλα παθογόνα, σε εγκαταστάσεις στην Ουκρανία 

Ο αντιστράτηγος Ίγκορ Κιρίλοφ, επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για τον ραδιενεργό, χημικό και βιολογικό πόλεμο, σε δηλώσεις του την Τετάρτη (16/08/2023), κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ίσως προετοιμάζουν μια νέα πανδημία. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε η δημιουργία αμερικανικού Γραφείου Πολιτικής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Πανδημιών.

«Οι ΗΠΑ όπως και το 2019, έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για μια νέα πανδημία, διερευνώντας μεταλλάξεις ιών. Δεν αποκλείουμε τη χρήση από τις ΗΠΑ των λεγόμενων αμυντικών τεχνολογιών για επιθετικούς σκοπούς… αλλά και για τη δημιουργία μιας κρίσης βιολογικής φύσης» υποστήριξε ο Κιρίλοφ.

«Τα προγράμματα βιολογικής έρευνας των ΗΠΑ που σχετίζονται με την άμυνα δείχνουν μια σαφή τάση σύμφωνα με την οποία αυτές οι ασθένειες που μελετά το Πεντάγωνο, μεταδίδονται στη συνέχεια μέσω πανδημιών. Υπάρχει μια σαφής τάση: παθογόνα που εμπίπτουν στη σφαίρα ενδιαφέροντος του Πενταγώνου, όπως η COVID-19, η γρίπη των πτηνών, η αφρικανική γρίπη των χοίρων, στη συνέχεια εξαπλώνονται με μια πανδημία και αυτοί που ωφελούνται είναι αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Υπόνοιες για τον κορονοϊό

Σύμφωνα με τον ίδιο, ερευνητές από την EcoHealth Alliance, μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ, μελέτησαν πάνω από 2.500 νυχτερίδες σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν νέα στελέχη κορονοϊών. «Ο οργανισμός EcoHealth Alliance έχει παίξει ρόλο-κλειδί στην υλοποίηση πρότζεκτ μελέτης αυτού του παθογόνου. Από το 2015, οι ερευνητές του οργανισμού συμμετείχαν στη μελέτη μεγάλου πληθυσμού νυχτερίδων, αναζητώντας νέα στελέχη κορονοϊών και μηχανισμούς μετάδοσης από ζώα στον άνθρωπο. Πάνω από 2.500 είδη νυχτερίδων μελετήθηκαν» δήλωσε.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Tass, o Κιρίλοφ υποστήριξε ότι το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins με έδρα τις ΗΠΑ, πραγματοποίησε ασκήσεις με το όνομα "Event 201" στη Νέα Υόρκη στις 18 Οκτωβρίου 2019, δύο μήνες πριν αναφερθούν επίσημα τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα. Η άσκηση είχε ως αντικείμενο τα βήματα για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας ενός άγνωστου κορονοϊού, ο οποίος, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω των χοίρων.

«Το γεγονός ότι η πανδημία εκτυλίχθηκε ακριβώς σύμφωνα με αυτό το σενάριο, καθώς και η υλοποίηση των έργων της EcoHealth Alliance, γεννά ερωτήματα σχετικά με το εάν η COVID-19 ήταν στην πραγματικότητα μια ανθρωπογενής ασθένεια και εάν οι ΗΠΑ μπορεί να έπαιξαν σκόπιμα ρόλο σε αυτό το περιστατικό», κατέληξε.

«Μυστικές έρευνες»

Επίσης, ο Ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τη συμμετοχή του Ερευνητικού Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών (USAMRIID) σε βιολογικά προγράμματα των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Λευκός Οίκος ίδυσε μια νέα δημόσια υπηρεσία σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τις διεθνείς ανησυχίες σχετικά με «παράνομες βιολογικές δραστηριότητες».

«Έγγραφα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης δείχνουν ότι το ίδρυμα συμμετείχε άμεσα σε προσπάθειες συλλογής επικίνδυνων παθογόνων σε όλο τον κόσμο, δοκιμή μη καταγεγραμμένων φαρμάκων και εκτέλεση προγραμμάτων διπλού σκοπού κατόπιν εντολής της Υπηρεσίας Μείωσης Απειλών Άμυνας (DTRA). Το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών (USAMRIID) έπαιξε ρόλο στα βιολογικά προγράμματα των ΗΠΑ στην Ουκρανία» δήλωσε και πρόσθεσε πως οι ειδικοί της USAMRIID συμμετείχαν ενεργά σε έργα με την κωδική ονομασία UP-1 και UP-8. «Αυτά τα έργα μελέτησαν τη δυνατότητα χρήσης αρθρόποδων για τη διάδοση του ιού της εγκεφαλίτιδας που μεταδίδεται από ψύλλους καθώς και των παραγόντων του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό και των χανταϊών» είπε.

Τέλος, ο Κιρίλοφ ανακοίνωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διεύρυνε τον κατάλογο με τα άτομα που φέρονται ότι συμμετείχαν στις εργασίες του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Ουκρανία (STCU) οι οποίες διεξάγονται ως μέρος στρατιωτικών και βιολογικών ερευνητικών δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ, όπως υποστηρίζει η Ρωσία.

(Πηγή: Tass)

Σχετικές ειδήσεις