ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Το τεχνικό πρόβλημα «λύθηκε»,το χάος στα αεροδρόμια παραμένει - Η ταλαιπωρία θα διαρκέσει

Kαθυστερήσεις και ταλαιπωρία στα αεροδρόμια της Βρετανίας
Kαθυστερήσεις και ταλαιπωρία στα αεροδρόμια της Βρετανίας
Α.Ρ

Βρετανία: Χιλιάδες επιβάτες έχουν υποστεί μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις μετά από ένα «τεχνικό πρόβλημα» που έπληξε τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Φόβοι οτι το χάος θα διαρκέσει ημέτρες, σε μία περίοδο μεγάλης τουριστικής κίνησης

Χιλιάδες επιβάτες «κόλλησαν» στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό, αφού οι Εθνικές Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας περιόρισαν τον αριθμό των αεροπλάνων που προσγειώνονται στη γηραιά αλβιόνα, μετά από σοβαρό τεχνικό πρόβλημα τη Δευτέρα, που οδήγησε σε διακοπή των πτήσεων σε όλη τη χώρα.

Οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια προειδοποίησαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικές καθυστερήσεις» παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα επιλύθηκε εντός ωρών. Το αεροδρόμιο Xίθροου, το πιο πολυσύχναστο της Βρετανίας προειδοποίησε ότι οι υπηρεσίες θα «παραμείνουν σημαντικά διαταραγμένες», ενώ το Γκάτγουικ είπε ότι σχεδιάζει να λειτουργήσει κανονικά σήμερα. Οι επιβάτες ωστόσο καλούνται να ελέγχουν την κατάσταση της πτήσης τους και να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία πριν κατευθυνθούν στο αεροδρόμιο.

Μια επιβάτης είπε στο BBC News ότι η απογευματινή της πτήση δεν αναμενόταν να αναχωρήσει παρά μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με προειδοποιήσεις, η αναστάτωση μπορεί να διαρκέσει για μέρες.

Το αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου δήλωσε επίσης τη Δευτέρα το απόγευμα ότι οι πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθούν να υπόκεινται σε καθυστερήσεις και ακυρώσεις, και οι άνθρωποι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία για την κατάσταση της πτήσης τους.

Ο πάροχος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε το σφάλμα λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, προτού ανακοινώσει στις 15:15 (τοπική ώρα) ότι είχε εντοπίσει και διορθώσει το πρόβλημα. Ανέφερε ωστόσο ότι «θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιστρέψουν οι πτήσεις στην κανονική τους λειτουργία».

Αρκετά αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των British Airways, Virgin Atlantic και TUI, επλήγησαν από καθυστερήσεις και ακυρώσεις τη Δευτέρα. Η ΒΑ είπε ότι υπήρξαν «σημαντικές και αναπόφευκτες καθυστερήσεις και ακυρώσεις» και ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε.

Η αεροπορική εταιρεία πρόσθεσε πελάτες που θα ταξιδέψουν τη Δευτέρα και την Τρίτη ενδέχεται να μπορούν να μεταφέρουν τις πτήσεις τους δωρεάν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η Ryanair είπε ότι αναγκάστηκε να καθυστερήσει ή να ακυρώσει ορισμένες πτήσεις και η Jet2 είπε ότι αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις σε όλες τις πτήσεις της από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

To χάος θα διαρκέσει ημέρες

Η διακοπή μετά το τεχνικό σφάλμα θα διαρκέσει για μέρες, ανέφερε η αναλυτής αεροπορίας Sally Gethin. «Οι αεροπορικές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πονοκέφαλο τώρα, φροντίζοντας τους πελάτες και επαναφέροντας τα αεροπλάνα σε κανονικό πρόγραμμα ξανά», είπε στο BBC News.

«Πιστεύω ότι θα δούμε μεγάλη αναστάτωση τις επόμενες ώρες και αύριο, και νομίζω ότι για μερικούς ανθρώπους θα μπορούσε να υπάρξει μια αρνητική επίδραση στο τέλος αυτής της εβδομάδας».

Οι επιβάτες διηγήθηκαν πώς αντιμετώπισαν τεράστια αναστάτωση καθώς ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας ουσιαστικά σταμάτησε. Η Σερένα Χάμιλτον στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μπέλφαστ είπε ότι είναι πιθανό να χάσει τον έλεγχο για μεταμόσχευση καρδιάς μετά την ακύρωση της πτήσης της για το Νιούκαστλ απόν Τάιν.

«Έκανα μεταμόσχευση πριν από 15 μήνες και αυτά τα ραντεβού είναι πολύ σημαντικά», είπε στο BBC News. Η Αιρίν Φράνκλιν, 60 ετών, είπε ότι η ίδια, η κόρη της, ο γαμπρός της και οι φίλοι της αναγκάστηκαν να πληρώσουν για ένα ξενοδοχείο αφού η πτήση της Delta από το Χίθροου στο Τέξας ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.

«Καθυστέρησε δύο ώρες, τώρα ακυρώθηκε. Θα γίνει αύριο το πρωί στις 10», είπε. Η Daniela Walther είπε ότι έπρεπε να πάρει μια πτήση από το Χίθροου για τη Στουτγάρδη της Γερμανίας στις 17:25, αλλά τώρα πρόκειται να αναχωρήσει αργότερα από τη 01:00. Και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι θα αργήσει, αλλά από την άλλη δεν τολμώ να φύγω γιατί δεν θέλω να χάσω πληροφορίες και δεν ξέρω ανθα τις πάρω στο τηλέφωνό μου»

Ο δημοσιογράφος Ρόρι Ντολάρντ είπε ότι αυτός και η οικογένειά του ίσως εγκλωβιστούν στη Γαλλία για έξι ημέρες μετά την ακύρωση της πτήσης του με τη Ryanair. Ο πατέρας, από το Σκίπτον του Βόρειου Γιορκσάιρ, είναι κολλημένος σε ένα αεροδρόμιο στο Μπερζεράκ με τη γυναίκα και τα παιδιά του, ηλικίας 10 και 8 ετών.

Χιλιάδες πτήσεις επηρεάστηκαν

Η Cirium, μια εταιρεία αεροπορικών δεδομένων, είπε ότι 3.049 πτήσεις θα έπρεπε να αναχωρήσουν από τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα και άλλες 3.054 πτήσεις ήταν προγραμματισμένες να φτάσουν. Μέχρι τις 14:30 (τοπική ώρα), τα στοιχεία της έδειξαν ότι είχαν ακυρωθεί 232 πτήσεις, οι οποίες, όπως είπε, ισοδυναμούσαν με το 8% όλων των αναχωρήσεων και 271, ή το 9% των εισερχόμενων πτήσεων.

Ο υπουργός Μεταφορών Mαρκ Χάρπερ συμβούλεψε τους επιβάτες να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία για «ενημερωμένες πληροφορίες πτήσεων» και είπε ότι θα ενθαρρύνει τους επιβάτες να διαβάσουν τις οδηγίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου για να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους όταν καθυστερούν ή ακυρώνονται πτήσεις.

Μια αεροπορική εταιρεία έχει καθήκον να φροντίζει να παρέχει φαγητό, ποτό και διαμονή εάν οι καθυστερήσεις παραταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν μια πτήση ακυρωθεί, θα πρέπει να προσφερθεί στους επιβάτες η επιλογή επιστροφής χρημάτων ή εναλλακτικών ρυθμίσεων ταξιδιού με την πρώτη ευκαιρία.

Η αποτυχία του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας πυροδότησε εκκλήσεις από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες προς τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει την επιτροπή αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης Cobra, ενώ οι Εργατικοί είπαν ότι το περιστατικό ήταν «εξαιρετικά ανησυχητικό».

Η αρμόδια Αρχή είπε ότι επρόκειτο για «πρόβλημα σχεδιασμού πτήσεων» που είχε επηρεάσει την ικανότητα του συστήματος να επεξεργάζεται αυτόματα τα σχέδια πτήσης. Αυτό σήμαινε «ότι τα σχέδια πτήσης έπρεπε να υποβάλλονται σε χειροκίνητη επεξεργασία, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο ρυθμό, εξ ου και η απαίτηση για περιορισμούς της ροής της κυκλοφορίας»

Η διευθύντρια επιχειρήσεων Τζούλιετ Κένεντι ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση και ανακοίνωσε έρευνα για να διαπιστωθεί τι συνέβη.

Ο Graham Lake, σύμβουλος στρατηγικής αεροπορίας, δήλωσε στο BBC Radio: «Αυτό που είδαμε είναι μια αποτυχία συστήματος που προκάλεσε την επαναφορά σε ένα χειροκίνητο σύστημα [που] έχει πολύ μικρότερη ικανότητα επεξεργασίας αεροσκαφών, και έτσι ο μόνος ενδεδειγμένος ασφαλής τρόπος είναι να σταματήσει η απογείωση του αεροσκάφους.

«Δεν μπορείτε να σταματήσετε αυτά που είναι ήδη στον αέρα, αλλά σταματάτε αυτά που είναι ακόμα στο έδαφος μέχρι να εντοπίσετε και να διορθώσετε το σφάλμα». Είπε ότι το τεχνικό σφάλμα ήταν «εξαιρετικά σπάνιο», με το τελευταίο να έχει σημειωθεί το 2014.

Με πληροφορίες από BBC, Sky News