ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Γκάφα» γαλλικής αεροπορικής εταιρείας ίσως προκάλεσε το «μπλακ άουτ» στις πτήσεις

Eντατικές έρευνες για το μπλακ άουτ στις πτησεις
Eντατικές έρευνες για το μπλακ άουτ στις πτησεις
Α.Ρ

Βρετανία: Οι αρχές διερευνούν εάν το λάθος μίας μεμονωμένης αεροπορικής εταιρείας ήταν εκείνο που οδήγησε σε πρόβλημα πληροφορικής, το οποίο εξελίχθηκε σε «τσουνάμι» ακυρώσεων και καθυστερήσεων πτήσεων.

Οι αξιωματούχοι διερευνούν εάν ένα μόνο κακώς καταχωρημένο ταξιδιωτικό σχέδιο από γαλλική αεροπορική εταιρεία βρίσκεται πίσω από την κατάρρευση του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων κατά τη χειρότερη διακοπή λειτουργίας της τελευταίας δεκαετίας.

Ωστόσο, η υπηρεσία που διαχειρίζεται τις υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Βρετανίας (Νats), είπε ότι αντιμετώπισε «τεχνικά προβλήματα» χθες, καθηλώνοντας περίπου 1.000 πτήσεις. Το σφάλμα σήμαινε ότι τα σχέδια πτήσεων έπρεπε να εγγραφούν χειροκίνητα από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Περίπου μία στις 10 πτήσεις που αναχωρούν ή φθάνουν στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου επηρεάστηκαν, αλλάζοντας δραματικά τα σχέδια χιλιάδων ανθρώπων που επέστρεφαν από καλοκαιρινές διακοπές ή εκδρομές του Σαββατοκύριακου.

Η Nats λέει ότι έχει επιδιορθώσει το επτάωρο σφάλμα και ο βρετανικός εναέριος χώρος δεν έκλεισε ποτέ, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι οι πτήσεις μπορεί να συνεχίσουν να επηρεάζονται τις επόμενες ημέρες. Παραμένουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς οδήγησε στον ταξιδιωτικό χάος, με πηγές να ισχυρίζονται στους Times ότι μπορεί να ήταν «το αποτέλεσμα ενός εσφαλμένα κατατεθειμένου σχεδίου από γαλλική αεροπορική εταιρεία».

Οι αρμόδιες αρχές πάντως αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα και η αεροπορική εταιρεία που λέγεται ότι εμπλέκεται δεν έχει ταυτοποιηθεί. Στις 15:15 χθες, η Nats είπε ότι οι μηχανικοί «εντόπισαν και διόρθωσαν το τεχνικό πρόβλημα» καθώς εργάζονται για να επαναφέρουν το δίκτυο στην «κανονική λειτουργία».

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε χθες το πρωί, όταν το σύστημα σχεδιασμού πτήσεων παρουσίασε βλάβη και έγινε αισθητό ώρες αργότερα, με καθυστερήσεις πτήσεων από και προς τη Βρετανία και χιλιάδες επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών να περνούν ώρες ολόκληρες αποκλεισμένοι σε κάποιο αεροδρόμιο

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Μαρκ Χάρπερ, μιλώντας σήμερα στο GB News, απέκλεισε πάντως την κυβερνοεπίθεση και απολογήθηκε για το χάος. Ερωτηθείς για το τι συνέβη, ο υπουργός δήλωσε: «Ήταν ένα τεχνικό σφάλμα. Δεν πιστεύουμε ότι επρόκειτο για περιστατικό κυβερνοασφάλειας. Κι αυτό που θα συμβεί τώρα με ένα περιστατικό αυτού του μεγέθους είναι ότι θα υπάρξει ανεξάρτητη επανεξέταση».