ΚΟΣΜΟΣ

Tραγωδία στο Γιοχάνεσμπουργκ: Τουλάχιστον 73 νεκροί από πυρκαγιά - Παιδιά ανάμεσα στα θύματα

Φονική φωτιά στο Γιοχάνεσμπουργκ
Φονική φωτιά στο Γιοχάνεσμπουργκ
AP Photo

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από πυρκαγιά σε κτήριο όπου ζούσαν μετανάστες στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Ένα πενταόροφο κτήριο στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ τυλίχθηκε στις φλόγες για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 73 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Μεταξύ των νεκρών ήταν επτά παιδιά, ανάμεσά τους ένα μωρό ενός έτους, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (EMS) του Γιοχάνεσμπουργκ, Ρόμπερτ Μουλάουντζι, στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Times Live της Νότιας Αφρικής.

Πρόσθεσε ότι 52 άτομα νοσηλεύονται με τραύματα. «Τα πληρώματα της πυροσβεστικής σβήνουν τη φωτιά. Η EMS θα διεξαγάγει προκαταρκτικές έρευνες για να προσδιορίσει τι προκάλεσε την τραγωδία όταν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις κατάσβεσης», είπε.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είπαν στο BBC ότι η φωτιά κατέστρεψε το κτήριο περίπου στη 01:30 (τοπική ώρα) της Πέμπτης. Οι αρχές αναφέρουν ότι οι πυροσβέστες απομάκρυναν τους ενοίκους του κτηρίου κατά την άφιξή τους και η έρευνα και η ανάκτηση των σορών συνεχίζονται. Οι ένοικοι ήταν κατά κύριο λόγο Αφρικανοί μετανάστες

Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα περιστατικά πυρκαγιάς στην πρόσφατη ιστορία του Γιοχάνεσμπουργκ - και υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς τα σωστικά συνεργεία εισέρχονται στους υπόλοιπους ορόφους του πενταόροφου κτηρίου.

Είναι ένα παλιό κτήριο που κηρύχθηκε μη ασφαλές για χρήση - αλλά το είχαν καταλάβει συμμορίες που δρούν στο κέντρο της πόλης και νοικιάζουν δωμάτια σε δεκάδες άτομα ανά δωμάτιο. Τέτοια κτήρια δεν έχουν συχνά χωρίς τρεχούμενο νερό και αντιμετωπίζουν κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω των πολυάριθμων παράνομων συνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούνται για την παροχή ρεύματος στους ενοίκους.

Περιγράφοντας το περιστατικό, ο εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης του Γιοχάνεσμπουργκ, Ρόμπερτ Μουλαούντζι, είπε στα τοπικά ΜΜΕ: «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στα 22 χρόνια ή την υπηρεσία μου σε αυτή την πόλη». Αξιωματούχοι είπαν ότι κάθε όροφος έμοιαζε με έναν άτυπο οικισμό... οι διασώστες χτενίζουν χωρίσματα που μοιάζουν με παράγκες, ψάχνουν για επιζώντες - και περισσότερους νεκρούς.

Αξιωματούχοι της πόλης του Γιοχάνεσμπουργκ, οι οποίοι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου κοντά στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, επιβεβαίωσαν ότι το κτίριο ήταν ιδιοκτησία της πόλης. Είχε μισθωθεί σε ΜΚΟ. Οι αξιωματούχοι κατηγόρησαν εγκληματικά «καρτέλ» που «εκμεταλλεύονται φτωχούς και ευάλωτους ανθρώπους» καταλαμβάνοντας κτήρια και στη συνέχεια γεμίζοντάς τα επικίνδυνα με ενοίκους.