ΚΟΣΜΟΣ

Ετάφη ο υπαρχηγός του Πριγκόζιν Νμίτρι Ούτκιν: «Διακριτική» η κηδεία κοντά στη Μόσχα

UTKIN
Ο συνιδρυτής της Wagner Ντμιτρι Ούτκιν σε φωτογραφία κατά την κηδεία του

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα διερευνηθούν όλα τα πιθανά αίτια της συντριβής του αεροπλάνου

Ο συνιδρυτής και στρατιωτικός διοικητής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης «Βάγκνερ», ο οποίος σκοτώθηκε σε μια ανεξήγητη συντριβή αεροσκάφους μαζί με τον αρχηγό του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, κηδεύθηκε σήμερα κοντά στην Μόσχα,

Ο ηλικίας 53 ετών Ντμίτρι Ούτκιν, το παρατσούκλι του οποίου «Βάγκνερ» δόθηκε στην μισθοφορική οργάνωση, κηδεύθηκε στην περιοχή Μίτισι, στα περίχωρα της Μόσχας, σε μια τελετή που έγινε με την περιφρούρηση της ρωσικής στρατονομίας, σύμφωνα με το δημοφιλές διαδικτυακό ειδησεογραφικό κανάλι «Σοτ».

Ο Πρίγκόζιν κηδεύθηκε την Τρίτη σε μία επίσης διακριτική τελετή στην γενέτειρα του στην Αγία Πετρούπολη που ήταν σε πλήρη αντίθεση με την θορυβώδη και αθυρόστομη παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ούτκιν, προτού βοηθήσει στην ίδρυση της «Βάγκνερ» ως το σκιώδες δεξί χέρι του Πριγκόζιν, είχε υπηρετήσει ως αξιωματικός στις ειδικές δυνάμεις των μυστικών υπηρεσιών του στρατού (GRU) όπου είχε φθάσει στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Αγωνίσθηκε για λογαριασμό της ‘Βάγνερ’ για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Μόσχας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία και την Ουκρανία και είχε φωτογραφηθεί το 2016 στο Κρεμλίνο με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στα τέλη Ιουνίου, πηγή δήλωσε στο Reuters ότι ο Ούτκιν ηγήθηκε της ένοπλης φάλαγγας των στασιαστών της «Βάγκνερ» που κατευθύνθηκαν προς την Μόσχα για να υποστηρίζουν την αξίωση του Πριγκόζιν ότι η στρατιωτική ηγεσία πρέπει να παραιτηθεί μετά τις αποτυχίες της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η βραχύβια αυτή στάση των μισθοφόρων της «Βάγκνερ» ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Πούτιν από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 1999, ο οποίος κατηγόρησε τους πρωτεργάτες της για «προδοσία» και «πισώπλατο χτύπημα».

Ο Ούτκιν, ο Πριγκόζιν και ο επικεφαλής της επιμελητειακής υποστήριξης της «Βάγκνερ» Βαλέρι Τσεκάλοφ, ήταν μεταξύ των 10 ατόμων που σκοτώθηκαν όταν το ιδιωτικό αεροσκάφος Embraer Legacy 600 έκανε βουτιά την ώρα που πετούσε βόρεια της Μόσχας στις 23 Αυγούστου.

Πολλοί επικριτές του Πούτιν έχουν πεθάνει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στην διάρκεια των 23 ετών της διακυβέρνησης του, ή γλύτωσαν οριακά τον θάνατο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα διερευνηθούν όλα τα πιθανά αίτια της συντριβής, συμπεριλαμβανομένου του σεναρίου της εγκληματικής ενέργειας. Απέρριψε ως «απόλυτο ψέμα» τον ισχυρισμό ότι ο Πούτιν διέταξε τον θάνατο του Πριγκόζιν και των ανδρών του.

Αφού η ανταρσία έληξε με μια συμφωνία, ο Ούτκιν είχε πει σε ομιλία του προς τους μαχητές της «Βάγκνερ» : «Αυτό δεν είναι το τέλος. Αυτό είναι μόνο η αρχή του μεγαλύτερου έργου στον κόσμο που θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα», προσθέτοντας στα