ΚΟΣΜΟΣ

Burning Man: Ξεκίνησαν να φεύγουν οι κατασκηνωτές - Ακυρώθηκε το φινάλε του Φεστιβάλ

Burning Man: Ξεκίνησαν να φεύγουν οι κατασκηνωτές - Ακυρώθηκε το φινάλε του Φεστιβάλ
Getty Images

Καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες μετέτρεψαν τον χώρο του φεστιβάλ Burning Man σε λασπόλουτρο

Βελτιωμένες είναι οι καιρικές συνθήκες στην έρημο της Νεβάδα, με αποτέλεσμα να έχει ήδη ξεκινήσει η αποχώρηση των επισκεπτών του φεστιβάλ Burning Man, που από το Σαββατο 2 Σεπτεμβρίου βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στον χώρο του φεστιβάλ, λόγω έντονης κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που μετέτρεψε το σημείο σε λασπώδες έλος.

Σήμερα ωστόσο, ημέρα που ούτως η άλλως ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το φεστιβάλ, το έδαφος είναι αρκετά στεγνό για τα οχήματα να μπορέσουν να κινηθούν χωρίς να κολλήσουν στις λάσπες, με φωτογραφίες να δείχνουν κατασκηνωτές να φεύγουν από τον χώρο.

Περίπου 72.000 άτομα είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή, με τους διοργανωτές να λένε ότι όλα είναι έτοιμα για μία μαζική έξοδο. Παράλληλα επιβεβαίωσαν ότι ο θάνατος που σημειώθηκε την Παρασκευή δεν συνδέεται με την κακοκαιρία.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν στο σημείο για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στον άνδρα, ο οποίος φέρεται να ήταν περίπου 40 ετών, ωστόσο δυστυχώς δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν. Το γραφείο του Σερίφη της βόρειας Νεβάδα δήλωσε ότι ο θάνατος διερευνάται.

Οι διοργάνωτες, παρόλο που η κατάσταση είναι καλύτερη, αποφάσισαν την ακύρωση του παραδοσιακού φινάλε του φεστιβάλ, με το κάψιμο ενός μεγάλου ομοιώματος την Δευτέρα το βράδυ.

Ουράνιο τόξο μετά την καταρρακτώδη βροχή στο φεστιβάλ Burning Man / Getty Images

Φήμες για επιδημία Έμπολα διαψεύστηκαν άμεσα

Την κατάσταση στο φεστιβάλ επιδεινωσε μία ανυπόστατη φήμη που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ώρες και λίγο αφότου έγινε γνωστό το «lockdown» στον χώρο, για το ξέσπασμα επιδημίας Έμπολα, κάτι που άμεσα διαψεύστηκε. Πολλές αναφορές έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανθρώπους που ήταν στο φεστιβαλ και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, που τους ζητήθηκε να μείνουν μέσα στα τροχόσπιτά τους και τους απαγορεύτηκε η έξοδος ή είσοδος στο Burning Man.

Σχετικά με την εμφάνιση κρουσμάτων Έμπολα, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε μία φωτογραφία από ανακοίνωση του CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών), που έκανε λόγο για επιδημία Έμπολα στην Black Rock City, περιοχή που πραγματοποιείται το Φεστιβάλ, ωστόσο η ανακοίνωση έχει εξαφανιστεί από το διαδίκτυο και ούτε στην ιστοσελίδα του Κέντρου υπάρχει σχετική αναφορά.

Πολλοί επισκέπτες υποφέρουν από υποθερμία και ιούς του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ τον ενθουσιασμό για το φεστιβάλ έχει αντικαταστήσει η οργή και η απελπισία για την κατάσταση που επικρατεί στην έρημο της Νεβάδα.

Μια χορεύτρια που θα συμμετείχε στην εκδήλωση, η Martyna Sowa, μιλήσε στο ραδιόφωνο του BBC και είπε ότι εξεπλάγη με το πόσο άσχημες εξελίχθηκαν οι συνθήκες.

«Ήταν μία πραγματικά περίεργη εμπειρία», είπε.

Κατασκηνωτές που ήδη έχουν ξεκινήσει να αποχωρούν μαζικά από το φεστιβάλ ενημερώθηκαν ότι πρέπει να βρουν ασφαλές μέρος για να μένουν καθώς και νερό, φαγητό και καύσιμα.

Ο κακός καιρός όμως σήμανε, ότι οι χημικές τουαλέτες ήταν εκτός λειτουργίας, καθώς τα οχήματα δεν μπορούσαν να οδηγήσουν μέσα στις λάσπες για να τις αδειάσουν, ενώ και τα ντουζ δεν λειτουργούσαν. «Το μόνο που μπορεί κανείς είναι να σκουπιστεί με μωρομάντηλα μέσα στη σκηνή».

«Αρχικά μας είπαν ότι δεν θα μπορούσαμε να φύγουμε πριν την Τρίτη, ωστόσο κάποια άτομα που έπρεπε να φύγουν, μπόρεσαν να αποχωρήσουν από τον χώρο».

Να σημειωθεί ότι οι καταιγίδες που έπληξαν την περιοχή είναι οι πιο ισχυρές που έχει γνρίσει το φεστιβάλ από το1986 που ξεκίνησε.