ΚΟΣΜΟΣ

Μελόνι: Μέτρα για την εγκληματικότητα των ανηλίκων - Στήριξη των σχολείων της Κάτω Ιταλίας

meloni
Photo: AP

Στο εξής θα μπορούν να καλούνται στο αστυνομικό τμήμα όχι μόνον ενήλικες αλλά και έφηβοι ηλικίας δεκατεσσάρων με δεκαοκτώ ετών

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι πρόκειται να εγκρίνει στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι, νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των ανηλίκων.

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σε σημερινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί, έγινε αναφορά σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουν ως κύριο στόχο τη μείωση της παιδικής εγκληματικότητας, κυρίως στη νότια Ιταλία.

Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, στο εξής θα μπορούν να καλούνται στο αστυνομικό τμήμα για συνομιλία με τον αρμόδιο αξιωματικό όχι μόνον ενήλικες αλλά και έφηβοι ηλικίας δεκατεσσάρων με δεκαοκτώ ετών, συνοδευόμενοι από γονείς ή κηδεμόνες.

Σε περίπτωση που πρόκειται για ανήλικα που έχουν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, οπλοκατοχή ή αδικήματα σε βάρος πολιτών ή περιουσιακών αγαθών, ο αστυνομικός διευθυντής θα μπορεί να προτείνει στη δικαστική αρχή να τους απαγορεύεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο όπως και η κατοχή κινητού τηλεφώνου.

Παράλληλα, πρόκειται να αλλάξει και ο νόμος που αφορά την τιμωρία γονέων ή κηδεμόνων που δεν κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να ολοκληρώσει κάθε παιδί τον κύκλο υποχρεωτικής σχολικής μάθησης. Δηλαδή, μέχρι το δέκατο τέταρτο έτος της ηλικίας, που στην Ιταλία συμπίπτει με την απόκτηση του απολυτηρίου της Γ΄τάξης Γυμνασίου. Μέχρι τώρα προβλεπόταν μόνον πρόστιμο ύψους 30 ευρώ, ενώ στο μέλλον, ο υπεύθυνος ενήλικας μπορεί να καταδικάζεται μέχρι και σε δυο χρόνια φυλάκισης.

Κατά την επόμενη τριετία, τέλος, πρόκειται να διατεθούν 32 εκατομμύρια ευρώ με στόχο την αύξηση του αριθμού εκπαιδευτικών στα σχολεία της Κάτω Ιταλίας ώστε να καταβληθούν νέες προσπάθειες για τη μείωση του αριθμού μαθητών που εγκαταλείπουν τα θρανία και «στρατολογούνται» από τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος.