ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πολίτες ζητούν μέσω ψηφίσματος να δημοσιοποιηθούν τα «πόθεν έσχες» αξιωματούχων

Ουκρανία: Πολίτες ζητούν μέσω ψηφίσματος να δημοσιοποιηθούν τα «πόθεν έσχες» αξιωματούχων
AP.

Χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες έχουν υπογράψει ψήφισμα το οποίο αναρτήθηκε διαδικτυακά, απαιτώντας μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ήδη, δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν υπογράψει ψήφισμα που αναρτήθηκε διαδικτυακά, ζητώντας μεγαλύτερη διαφάνεια αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία δημόσιων αξιωματούχων.

«Αυτήν την ώρα, η απόκρυψη αυτών των στοιχείων (τα “πόθεν έσχες”) από τους Ουκρανούς ισοδυναμεί με τη συγκάλυψη της γενικευμένης διαφθοράς στη χώρα», σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε προχθές (06/09).

Μέχρι αυτή την ώρα, το συγκεκριμένο ψήφισμα έχει συγκεντρώσει πάνω από 83.000 ψήφους, πολύ περισσότερες από τις 25.000 που απαιτούνται, προκειμένου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να προχωρήσει σε απαντήσεις.

Τροπολογία, η οποία εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη (05/09) από τους Ουκρανούς βουλευτές σε δεύτερη ανάγνωση, υποτίθεται ότι θα αποκαθιστούσε την υποχρέωση των δημοσίων υπαλλήλων να δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ωστόσο, διατηρεί το απόρρητο για ακόμη ένα έτος. Αντιδρώντας, δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν –μέχρι στιγμής– υπογράψει το κείμενο διαμαρτυρίας, απαιτώντας δημόσια πρόσβαση στα συγκεκριμένα στοιχεία το συντομότερο δυνατόν.

Το 89% των Ουκρανών θεωρεί ότι η διαφθορά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS), που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου. Ο κ. Ζελένσκι έχει προβεί σε διάφορες κινήσεις τους τελευταίους μήνες, με ώθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7.

Πριν από μία μέρα (07/09), ο δισεκατομμυριούχος Ίγκορ Κολομόισκι παραπέμφθηκε σε δίκη ως ύποπτος υπεξαίρεσης κεφαλαίων, από τράπεζα την οποία είχε ιδρύσει. Στα τέλη Αυγούστου, τουλάχιστον διακόσια στρατολογικά κέντρα ερευνήθηκαν εξονυχιστικά, προκειμένου να «ξεριζωθεί» ένα σύστημα που επέτρεπε στους στρατεύσιμους να καταβάλλουν χρήματα, ώστε να διαφύγουν τη στράτευση. Την 4η Σεπτεμβρίου, Υπουργός Άμυνας, Ολεξέι Ρεζνίκοφ, αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τη θέση του, έπειτα από σκάνδαλα που είχαν σημειωθεί το περασμένο διάστημα, εν καιρό πολέμου, στο συγκεκριμένο Υπουργείο.

Σχετικές ειδήσεις