ΚΟΣΜΟΣ

11η Σεπτεμβρίου: 22 χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ που «πάγωσε» τον πλανήτη

Eικοσι δύο χρόνια απο την ημέρα που άλλαξε την Αμερική
Eικοσι δύο χρόνια απο την ημέρα που άλλαξε την Αμερική
ΑΡ

Εικοσι δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (11/9) απο τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τη μαύρη επέτειο που εξακολουθεί να στοιχειώνει την Αμερική. Το πολύνεκρο χτύπημα συγκλόνισε τη χώρα και οδήγησε σε σαρωτικές αλλαγές στην πολιτική, την καθημερινότητα και τον πολιτισμό των ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί θυμούνται τη φρίκη, αλλά και την «κληρονομιά» της 11ης Σεπτεμβρίου και συγκεντρώνονται σήμερα (11/9) σε μνημεία, πυροσβεστικές εγκαταστάσεις, δημαρχεία και άλλα δημόσια κτήρια για να τιμήσουν την 22η επέτειο από την πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος των ΗΠΑ.

Ήταν Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου του 2001 όταν η τρομοκρατική οργάνωση «Αλ Κάιντα» έσπειρε τον τρόμο παγκοσμίως, με ένα συντονισμένο χτύπημα ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν κατέλαβε τέσσερα επιβατικά αεροσκάφη.Δύο από αυτά έπεσαν στους ουρανοξύστες του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, γνωστούς και ως «Δίδυμους Πύργους» στη Νέα Υόρκη. Το τρίτο χτύπησε την δυτική πλευρά του Πενταγώνου, ενώ στο τέταρτο και τελευταίο οι τρομοκράτες δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν τον στόχο τους, αφού οι επιβάτες αμύνθηκαν και τελικά το αεροπλάνο συνετρίβη σε ένα χωράφι της Πενσιλβάνια.

Από εκείνη την «Μαύρη Τρίτη» έχουν περάσει 22 χρόνια, όμως η επέτειος δεν έχει ξεχαστεί. Οι εκδηλώσεις μνήμης εκτείνονται από τα σημεία επίθεσης - στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, στο Πεντάγωνο και στο Shanksville της Πενσυλβάνια - μέχρι την Αλάσκα και πέρα από αυτήν. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να παραστεί στην τελετή μνήμης σε στρατιωτική βάση στο Άνκορατζ.

Η επίσκεψή του, καθ' οδόν προς την Ουάσιγκτον, από ένα ταξίδι στην Ινδία και το Βιετνάμ, είναι μια υπενθύμιση ότι ο αντίκτυπος της 11ης Σεπτεμβρίου έγινε αισθητός σε κάθε γωνιά του έθνους, όσο απομακρυσμένη κι αν ήταν. Οι επιθέσεις των αεροπειρατών στοίχισαν τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους και αναμόρφωσαν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, αναζωπυρώνοντας φόβους στο εσωτερικό.

Αίσθηση ενότητας και σύμπνοιας

Εκείνη την ημέρα, «ήμασταν μια χώρα, ένα έθνος, ένας λαός, όπως θα έπρεπε να είμαστε. Αυτή ήταν η αίσθηση - ότι όλοι μαζευτήκαμε και κάναμε ό,τι μπορούσαμε, όπου βρισκόμασταν, για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε», δήλωσε ο Έντι Φέργκιουσον, επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην κομητεία Γκούτσλαντ της Βιρτζίνια.

Είναι περισσότερα από 160 χιλιόμετρα από το Πεντάγωνο και πάνω από τρεις φορές πιο μακριά από τη Νέα Υόρκη. Αλλά μια αίσθηση σύνδεσης είναι κατοχυρωμένη σε ένα τοπικό μνημείο που ενσωματώνει χάλυβα από τους κατεστραμμένους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Η κυρίως αγροτική κομητεία των 25.000 κατοίκων πραγματοποιεί όχι μόνο μία αλλά δύο επετειακές εκδηλώσεις: μια πρωινή λειτουργία επικεντρωμένη στους πρώτους διασώστες και μια βραδινή τελετή προς τιμήν όλων των θυμάτων.

Άλλες κοινότητες σε όλη τη χώρα αποτίουν φόρο τιμής με στιγμές σιωπής, καμπάνες, αγρυπνίες με κεριά και άλλες τελετές μνήμης. Στο Κολόμπους της Ιντιάνα, 911 αποστολείς μετέδωσαν ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης στην αστυνομία, την πυροσβεστική και τα ραδιόφωνα EMS σε όλη την πόλη των 50.000 ατόμων, η οποία διοργανώνει επίσης μια δημόσια τελετή μνήμης.

Οι Πρόσκοποι έκαναν έπαρση και υποστολή σημαίας, σε μια εκδήλωση μνήμης στο Φέντον του Μιζούρι, όπου ένα «Μνημείο Ηρώων» περιλαμβάνει ένα κομμάτι χάλυβα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και μια πλακέτα προς τιμήν του θύματος της 11ης Σεπτεμβρίου Jessica Leigh Sachs. Μερικοί από τους συγγενείς της ζουν στο προάστιο του Σεντ Λούις με 4.000 κατοίκους.

«Είμαστε απλώς μια μικρή κοινότητα», είπε ο δήμαρχος Joe Maurath, αλλά «είναι σημαντικό για εμάς να συνεχίσουμε να θυμόμαστε αυτά τα γεγονότα. Όχι μόνο η 11η Σεπτεμβρίου, αλλά όλα τα γεγονότα που μας κάνουν ελεύθερους».

Σε έναν ακόμη τρόπο για τον εορτασμό της επετείου, πολλοί Αμερικανοί κάνουν εθελοντική εργασία σε αυτό που το Κογκρέσο έχει ορίσει και ως Ημέρα Πατριωτών και ως Εθνική Ημέρα Υπηρεσίας και Μνήμης. Στο Σημείο Μηδέν, η αντιπρόεδρος Kάμαλα Χάρις πρόκειται να συμμετάσχει στην τελετή στην Εθνική Πλατεία Μνημείων και Μουσείου της 11ης Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση δεν θα περιλαμβάνει σχόλια από πολιτικά πρόσωπα, αλλά θα δώσει το βήμα στους συγγενείς των θυμάτων για μια ωριαία ανάγνωση των ονομάτων των νεκρών.

Ο James Giaccone εγγράφηκε για να διαβάσει ξανά φέτος στη μνήμη του αδερφού του, Joseph Giaccone, 43. Η οικογένεια παρευρίσκεται στην τελετή κάθε χρόνο για να ακούσει το όνομα του Joseph. «Αν το όνομά τους λέγεται δυνατά, δεν εξαφανίζονται», είπε ο Τζέιμς Τζιάκον σε πρόσφατη συνέντευξή του. Ο εορτασμός είναι κρίσιμος για τον ίδιο και τους άλλους οικείους των θυμάτων.

Ο Μπάιντεν, θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα τιμήσει τη μνήμη της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αλάσκα ή οπουδήποτε στις δυτικές ΗΠΑ. Αυτός και οι προκάτοχοί του επισκέπτονταν τα σημεία επίθεσης τα περισσότερα χρόνια, αν και ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους και ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα γιόρταζαν την επέτειο στο γκαζόν του Λευκού Οίκου κατά καιρούς. Ο Ομπάμα τίμησε μια από αυτές τις εορτές, επισκεπτόμενος τον στρατό με μια επίσκεψη στο Φορτ Μιντ στο Μέριλαντ.

Η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν πρόκειται να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στο Πεντάγωνο. Στην Πενσυλβάνια, όπου ένα από τα αεροσκάφ που δέχθηκαν αεροπειρατεία συνετρίβη, όταν οι επιβάτες προσπάθησαν να εισβάλουν στο πιλοτήριο, έχει προγραμματιστεί μια τελετή μνήμης και κατάθεση στεφάνων στο Εθνικό Μνημείο της Πτήσης 93 στο Stoystown που λειτουργεί από την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου.