ΚΟΣΜΟΣ

UFO: Οι ανακοινώσεις της NASA και οι αλλαγές στον τρόπο έρευνας εξωγήινης ζωής

UFO: Οι ανακοινώσεις της NASA και οι αλλαγές στον τρόπο έρευνας εξωγήινης ζωής
AP.

Το πόρισμα μετά τη χθεσινή (14/09) συνεδρίαση επιστημόνων της NASA για την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής επιφύλασσε μία σημαντική εξέλιξη.

«Υπάρχουν και ψάχνουμε να βρούμε τι είναι». Αυτή η φράση συνοψίζεται στο συμπέρασμα της χθεσινής (14/09) συζήτησης μεταξύ αξιωματούχων και οι ειδικών της NASA αναφορικά με τις έρευνες για τα UAP.

Η NASA ορίζει ως «Unidentified Anomalous Phenomena», δηλαδή Άγνωστης Ταυτότητας Ανώμαλα Φαινόμενα, τα γεγονότα που παρατηρούνται στον ουρανό, τα οποία δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν ως αεροσκάφη ή γνωστά φυσικά φαινόμενα από επιστημονική άποψη. Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους UFO, ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι ο όρος είχε αρνητική χροιά, έχει αντικατασταθεί επισήμως από τον όρο UAP.

Η NASA προσπάθησε επίσης να μετονομάσει τα UFO σε UAP (μη αναγνωρισμένα ανώμαλα φαινόμενα) για να αποσυνδέσει τη συζήτηση από θεωρίες για πιθανή εξωγήινη ζωή.

Ο εκπρόσωπος της NASA, Bill Nelson ανέφερε ότι είναι καιρός να «μετατοπιστεί η συζήτηση από τους εντυπωσιασμούς στην επιστήμη». Είπε ακόμη ότι η έκθεση σηματοδότησε την πρώτη φορά που η NASA έλαβε «συγκεκριμένη δράση για να εξετάσει σοβαρά το UAP».

«Όλοι μας διασκεδάζουμε με τον Ιντιάνα Τζόουνς στον Αμαζόνιο που βρίσκει το κρυστάλλινο κρανίο», είπε, αναφερόμενος στον αντίκτυπο της λαϊκής κουλτούρας στο ενδιαφέρον των ανθρώπων για τους εξωγήινους. «Υπάρχουν πολλές θεωρίες εκεί έξω. Γι' αυτό μπήκαμε στην αρένα: να μπούμε σε αυτό από επιστημονική άποψη», προσέθεσε.

Η NASA έδωσε πληροφορίες για να βοηθήσει στην απομυθοποίηση των UAP

Η έκθεση της έκανε μια σειρά από συστάσεις για το πώς η NASA θα πρέπει να προσεγγίσει το θέμα στο μέλλον.

Αυτές αναφέρουν:

  • Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία παρατήρησης της Γης, όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, για να διερευνήσετε εάν υπάρχουν περιβαλλοντικές συνθήκες που σχετίζονται με τα UAP
  • Αξιοποιήστε τους δορυφόρους της ιδιωτικής διαστημικής βιομηχανίας για να παρατηρείτε τα UAP, ώστε να βασιζόμαστε λιγότερο σε κοκκώδη πλάνα κάμερας
  • Σκεφτείτε πώς η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση μπορούν να αξιοποιηθούν για να βοηθήσουν στην ανίχνευση UAP και στη συλλογή περισσότερων δεδομένων
  • Βελτιώστε τη συμμετοχή του κοινού, ίσως εξετάζοντας την ανάπτυξη μιας εφαρμογής smartphone για τη συλλογή εικόνων από παρατηρητές πολιτών
  • Καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος συστήματος αναφοράς για εμπορικούς πιλότους

Ο κ. Nelson είπε ότι ο νεοδιορισθείς διευθυντής για την έρευνα UAP θα βοηθήσει τη NASA να εφαρμόσει τις συστάσεις. Ωστόσο ανέφερε ότι το όνομα του διευθυντή δεν θα ανακοινωθεί για την δική του ασφάλεια αφού ο πρόεδρος της μελέτης, Ντέιβιντ Σπέργκελ είπε ότι τα μέλη της έχουν «παρενοχληθεί» από «αποκρουστικά και εχθρικά» άτομα στο διαδίκτυο.

Ο κ. Σπέργκελ είπε ότι κατανοούσε το ενδιαφέρον του κοινού για το μυστήριο των UAP, αλλά τόνισε ότι τα περισσότερα ήταν αεροπλάνα, καιρικά φαινόμενα, drones ή μπαλόνια.

Ωστόσο, είπε ότι ελπίζει ότι η έκθεση θα συμβάλει στη μείωση του «στίγματος» γύρω από τις παρατηρήσεις, καθώς οποιαδήποτε τέτοια αντικείμενα θα μπορούσαν να αποδειχθούν επικίνδυνα για τον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Σοβαρή επιχείρηση

Πριν από την έκθεση, ο Δρ Ντάνιελ Έβανς, βοηθός αναπληρωτής διευθυντής της NASA για την έρευνα, είπε ότι η μετονομασία του UAP είχε σκοπό να μεταφέρει στο κοινό ότι το θέμα είναι «σοβαρή υπόθεση».

skynews-nasa-ufo_6284709.jpg
Μια εικόνα που κυκλοφόρησε από τη NASA στην έκθεσή της το 2023 σχετικά με τις θεάσεις UFO

Αλλά η πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινων συνέχισε να γίνεται πρωτοσέλιδο φέτος, κυρίως λόγω μιας πρώτης στο είδος της ακρόασης στο Κογκρέσο για το θέμα νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.

Μεταξύ εκείνων που κατέθεσαν ήταν ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι "μη ανθρώπινα βιολογικά προϊόντα" ανακτήθηκαν από τα σημεία συντριβής και συγκαλύφθηκαν.

Τα ευρήματα της έκθεσης ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων της NASA

Την έκθεση ετοίμασε η ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων, με πρόεδρο τον αστροφυσικό Ντέιβιντ Σπέργκελ. Πρόκειται για μια συμβουλευτική ομάδα 16 επιστημόνων από διάφορους τομείς, που ορίστηκε τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να εξεταστούν τα UAP από επιστημονική σκοπιά και να προχωρήσει η κατανόηση των φαινομένων.

Η ομάδα μελέτης χρησιμοποίησε μη διαβαθμισμένα δεδομένα από κυβερνητικούς φορείς, εμπορικά δεδομένα και δεδομένα από άλλες πηγές για να προχωρήσει σε συστάσεις στην έκθεση. Σημειώνεται στην έκθεση ότι προς το παρόν υπάρχει περιορισμένος αριθμός παρατηρήσεων υψηλής ποιότητας των UAP, γεγονός που καθιστά προς το παρόν αδύνατη την εξαγωγή ασφαλών επιστημονικών συμπερασμάτων σχετικά με τη φύση τους.

«Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει λόγος να συμπεράνουμε ότι οι υπάρχουσες αναφορές για UAP έχουν εξωγήινη προέλευση. Ωστόσο, αν το αναγνωρίσουμε ως μια πιθανότητα, τότε αυτά τα αντικείμενα πρέπει να έχουν ταξιδέψει μέσω του ηλιακού μας συστήματος για να φτάσουν εδώ», διευκρινίζει η επιτροπή στην έκθεση.

Εξάλλου σε σχετική συνέντευξη τύπου μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, υπογράμμισε ότι «καθώς κατανοούμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο ανακαλύψεων, αναλάβαμε συγκεκριμένες δράσεις για να διερευνήσουμε τα UAP». Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «μετατοπίζουμε τη συζήτηση από τον εντυπωσιασμό στην επιστήμη» δεσμευόμενος ότι όλες οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν για τα UAP θα δοθούν με διαφάνεια στον κόσμο. Εξάλλου, ανακοίνωσε τον ορισμό διευθυντή στη NASA που θα συντονίζει τις έρευνες γύρω από τα UAP χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει το όνομά του για λόγους που έχουν να κάνουν με την προστασία του νέου διευθυντή από κάθε πιθανή δημόσια παρενόχληση.

Οι εμπειρογνώμονες διαπιστώνουν στην έκθεση ότι η ανάλυση των δεδομένων για τα UAP παρεμποδίζεται από την έλλειψη πολλαπλών μετρήσεων και βασικών δεδομένων. Εμπόδιο στην συλλογή δεδομένων για τα φαινόμενα UAP αποτελούν οι «αρνητικές αντιλήψεις γύρω από την αναφορά των UAP» και οι επιστήμονες υπογραμμίζουν το ζωτικό ρόλο της συμμετοχής της NASA «στη μείωση του στίγματος».

Επίσης, ζητούν να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της NASA «ως μέρος μιας ισχυρής και συστηματικής στρατηγικής απόκτησης δεδομένων εντός του πλαισίου ολόκληρης της κυβέρνησης» και προσθέτουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση είναι απαραίτητα εργαλεία για τον εντοπισμό σπάνιων περιστατικών, που ενδεχομένως περιλαμβάνουν UAP, μέσα σε τεράστια σύνολα δεδομένων.

Η μελέτη συνιστά στη NASA να χρησιμοποιήσει τους πόρους ανοικτού κώδικα, την εκτεταμένη τεχνολογική εμπειρογνωμοσύνη της, τις τεχνικές ανάλυσης δεδομένων, τις εμπορικές και ομοσπονδιακές συνεργασίες για τη δημιουργία ενός καλύτερου και ισχυρού συνόλου δεδομένων για την κατανόηση των μελλοντικών φαινομένων.

Επιπλέον, στην έκθεση γίνεται ειδική μνεία και στη συμμετοχή του κοινού ως «κρίσιμη πτυχή της κατανόησης των UAP», μέσω της αύξησης των προσπαθειών συλλογής δεδομένων με χρήση σύγχρονων τεχνικών crowdsourcing, από πολίτες- παρατηρητές σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε τα ευρήματα της έρευνας εδώ.

Σχετικές ειδήσεις