ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: «Το Χ» προχωράει σε μικρή μηνιαία συνδρομή» - Τέλος εποχής για τα δωρεάν... τιτιβίσματα

Ο Έλον Μασκ
Ο Έλον Μασκ
Α.Ρ

Ο Έλον Μασκ είπε ότι όλοι οι χρήστες του X, που παλαιότερα ονομαζόταν Twitter, ίσως χρειαστεί να πληρώνουν για την πρόσβαση στην πλατφόρμα.

Τέλος εποχής για τη δωρεάν πρόσβαση στην πλατφόρμα Χ; Ο Έλον Μασκ άφησε να εννοηθεί ότι ίσως έφτασε η ώρα να βάλουν όλοι ανεξαιρέτως οι χρήστες το χέρι στην τσέπη. Σε μια συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο δισεκατομμυριούχος είπε ότι ένα σύστημα πληρωμών είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα spam bots ή οι ψεύτικοι λογαριασμοί.

«Κινούμαστε προς μια μικρή μηνιαία πληρωμή για τη χρήση του συστήματος», είπε το αφεντικό της Tesla και της SpaceX. Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό ήταν απλώς ένα άγνωστο σχόλιο, ή ένα σημάδι πιο σταθερών σχεδίων που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Ο Μασκ έχει πει εδώ και καιρό ότι η λύση του για την απαλλαγή από τα bots και τους ψεύτικους λογαριασμούς στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι να χρεώνει τους χρήστες για την επαλήθευση. Από τότε που ανέλαβε το Twitter πέρυσι, προσπάθησε να δώσει κίνητρα στους χρήστες να πληρώσουν για μια βελτιωμένη υπηρεσία, η οποία τώρα ονομάζεται X Premium.

Αυτό έγινε δίνοντας στους συνδρομητές επί πληρωμή περισσότερες δυνατότητες, όπως μεγαλύτερες αναρτήσεις και αυξημένη προβολή στην πλατφόρμα. Ωστόσο, οι χρήστες μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα «X» δωρεάν.

Παρόλο που υπάρχει ξεκάθαρο οικονομικό συμφέρον για την εταιρεία να χρεώνει τους χρήστες, ο Μασκ επέμεινε ότι το να υποχρεωθούν οι άνθρωποι να πληρώσουν για την υπηρεσία στοχεύει στην αντιμετώπιση των bots. «Ένα bot κοστίζει ένα μέρος της δεκάρας» για να γίνει είπε. «Αλλά αν κάποιος πρέπει να πληρώσει μερικά δολάρια ή κάτι τέτοιο, ένα μικροποσό, το πραγματικό κόστος για τα bots είναι πολύ υψηλό».

Το X Premium κοστίζει επί του παρόντος 8 $ το μήνα στις ΗΠΑ. Η τιμή διαφέρει ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκεται ένας συνδρομητής. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είπε ότι τώρα αναζητούσε φθηνότερες επιλογές για τους χρήστες.

«Στην πραγματικότητα πρόκειται να καταλήξουμε σε μια χαμηλότερη βαθμίδα κοστολόγησης. Επομένως, θέλουμε απλώς να είναι ένα μικρό χρηματικό ποσό», είπε. «Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση, αλλά κατά την άποψή μου, αυτή είναι στην πραγματικότητα η μόνη άμυνα ενάντια σε τεράστιες στρατιές ρομπότ», πρόσθεσε ο Μασκ.

Ωστόσο, ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι αν η πληρωμή στο X γίνει υποχρεωτική μπορεί να χάσει ένα μεγάλο μέρος των χρηστών του. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να μειώσει τα διαφημιστικά έσοδα, τα οποία επί του παρόντος αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων της εταιρείας.