ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Συγκλονίζει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας - «Τα παιδιά μου αγαπούσαν τη Βεγγάζη»

Λιβύη: Συγκλονίζει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας - «Τα παιδιά μου αγαπούσαν τη Βεγγάζη»

Λιβύη: Το τροχαίο δυστύχημα κόστισε τη ζωή σε 5 άτομα ενώ ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη που έχασε τα δύο του παιδιά, συγκλονίζει.

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη μίλησε στο MEGA για το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη με την ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, που κόστισε τη ζωή και στα δύο παιδιά του.

Οι ελληνικές Αρχές έχουν δώσει μία πρώτη εικόνα για το τροχαίο, ωστόσο όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες των λιβυκών Αρχών, θα απαντηθούν περισσότερα ερωτήματα για τις ακριβείς συνθήκες της σύγκρουσης.

Τα παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη, που σκοτώθηκαν στο φρικτό τροχαίο της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

«Όπως ταξίδευε το λεωφορείο έγινε πλαγιομετωπική με κάποιο αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίο έχασε τον έλεγχο κι προκειμένου να ξαναμπεί στην πορεία του, σφηνώθηκε στο λεωφορείο και έγινε ανάφλεξη», είπε αρχικά συγγενής θύματος», είπε αρχικά.

«Και τα παιδιά αυτά και οι 5 βρίσκονταν σε αυτό το σημείο που έγινε η πρόσκρουση. Πλαγιομετωπική, αυτό έχω καταλάβει. Ήταν ένας άντρας και μία γυναίκα, 33 και 34 ετών αντίστοιχα. Μιλάω με τον Πρόξενο. Τα παιδιά μου πήγαν να βοηθήσουν εκεί, είμαστε από τη Βεγγάζη, έχουμε μεγάλωσε εκεί έχουν τελειώσει το σχολείο, εγώ είμαι ο πρόεδρος της κοινότητος. Αγαπάνε τη Βεγγάζη, τη Λιβύη, και ήθελαν να βοηθήσουν, εθελοντικά προσφέρθηκαν. Θα στείλουν τις σορούς με άλλο αεροπλάνο, οι τραυματίες ήρθαν το πρωί. Επέστρεψαν οι τραυματίες και θα στείλουν άλλο ένα C-27 να πάρει τις σορούς», κατέληξε.

«Λάθη στον σχεδιασμό της αποστολής στη Λιβύη» - Ξεκινάει έρευνες η ΕΥΠ

Ο Ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, μίλησε στο «Κοινωνίας Ώρα MEGA» για το δυστύχημα στη Λιβύη με την ελληνική αποστολή αλλά και για τις διαδικασίες που τηρούνται κατά τη διάρκεια της μετάβασης μίας αποστολής σε μία περιοχή.

«Ο σχεδιασμός, είναι σχεδιασμός που σε κάθε περίπτωση δεν αρμόζει στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, μετακίνησης και οποιασδήποτε επαφής με την Λιβύη στην οποία δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ εμφύλιων δυνάμεων και εχθρικών, είναι ανακατεμένα τα πράγματα. Όταν έχεις να διανύσεις μία απόσταση της τάξεως των 300 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, έχεις κάνει τα 160 χλμ. γιατί το ατύχημα έγινε σε έναν κακό δρόμο με φθορές. Είναι ένας δρόμος τουλάχιστον ως οδόστρωμα και είναι επικίνδυνος και άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Υπό αυτή την έννοια η οργάνωση ης αποστολής θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψιν της τους φυσικούς κινδύνους και τις επιχειρησιακές απειλές», είπε αρχικά.

«Αυτή η αποστολή ήταν τύπου πάμε ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας, σε μία πληγείσα περιοχή. Δεν είναι ο θεσσαλικός κάμπος εκεί που πήγαν. Εις βάρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού ήταν και η προβολή και η επικοινωνία που δόθηκε γιατί είδαμε ανθρώπους των Ειδικών Δυνάμεων μαζί με ανθρώπους του Υγειονομικού. Οι άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων φρουρούν και ασφαλίζουν το υλικό που είναι πολύ ακριβό και πολύτιμο. Θα έπρεπε κάποιος να γνωρίζει πού πάει. Δεν έπρεπε να υπάρχουν αυτές οι φωτογραφίες, γιατί όταν υπάρχουν άνθρωποι με διακριτικά των Ειδικών Δυνάμεων σε φωτογραφίες, ο τουρκικός παράγοντας που έχει επικρατήσει στη Λιβύη, έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, πως θα πλησιάσει αυτή η αποστολή και πώς θα κάνει την αποστολή να μη μπορεί να περάσει ούτε από τον εναέριο χώρο της Λιβύης», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρακίδης.

Για την οργάνωση της αποστολής, «Τα επιτελεία οργανώνουν αυτές τις αποστολές τα οποία δείχνουν μία έλλειψη πληροφοριών διότι δεν γνωρίζουμε με ποιον έχουμε συνεννοηθεί. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί οτιδήποτε στην τουρκοκρατούμενη πλέον Λιβύη. Δεν εξετάσαμε το λεωφορείο που μπήκε η αποστολή. Δεν έγινε αναγνώριση απειλής και εκτίμησης κινδύνου. Τα συνοδευτικά της αποστολής δεν ήταν υπό τον έλεγχο της ελληνικής αποστολής. Άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων που τους εξέθεσαν φωτογραφικά, ήταν μαζί και δεν υπήρχαν και επικοινωνίες. Έπρεπε να είναι διαμοιρασμένοι, και η ασφάλεια να καλύπτει τους Υγειονομικούς με άλλα οχήματα και σχεδίαση. Είναι λες και πήγαμε εκδρομή».

Ξεκινάει έρευνα η ΕΥΠ

Έρευνα στην οποία θα εμπλακεί και η ΕΥΠ διενεργείται από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του φονικού τροχαίου στη Βεγγάζη της Λιβύης, με πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής να βρίσκουν τραγικό θάνατο και άλλα 13 να τραυματίζονται.

Πρόκειται για τρια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έναν υπαξιωματικό και δύο νοσηλεύτριες και δύο αδέρφια που ήταν διερμηνείς και αναχώρησαν μαζί με την υπόλοιπη αποστολή με ένα C-130 από την Ελευσίνα το πρωί της Κυριακής.

Ο προορισμός τους ήταν η πολύπαθη από τις πλημμύρες Λιβύη, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε τρεις τόνους ανθρωπιστικού υλικού.

Όταν οι Έλληνες έφτασαν στη Βεγγάζη μπήκαν σε ένα λεωφορείο το οποίο ξεκίνησε για την πόλη Ντέρνα και στο 55ο χιλιόμετρο της διαδρομής σημείωθηκε το πολύνεκρο τροχαίο.

Ένα αγροτικό τζιπ με μια πενταμελή οικογένεια εμφανίστηκε με υπερβολική ταχύτητα, εξετράπη της πορείας του και συγκρούστηκε πλαγιωμετωπικά με το λεωφορείο. «Το τζιπ είχε χάσει τον έλεγχο. Ήρθε πάνω μας σαν τρελό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο STAR, ένας από τους επιζώντες του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με τον Alpha, τα πέντε άτομα που καθόντουσαν στις μπροστινές θέσεις έχασαν τη ζωή τους ακαριαία και απανθρακώθηκαν, όπως περιγράφουν οι επιζώντες, καθώς το λεωφορείο έπιασε αμέσως φωτιά.

Την ίδια στιγμή ο οδηγός και ο επικεφαλής Συνταγματάρχης, εκτοξεύθηκαν από το παρμπρίζ και σώθηκαν, αλλά τραυματίστηκαν σοβαρά.

Αμέσως, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έσπασαν τα τζάμια και απεγκλώβισαν τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής, πριν το λεωφορείο τυλιχθεί ολόκληρο στις φλόγες.

Ωστόσο ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί για ποιο λόγο προκλήθηκε τόσο μεγάλη ανάφλεξη κατά τη σύγκρουση των δύο οχημάτων. Οι λιβυκές πηγές μιλούν για έξτρα δεξαμενή καυσίμων που διέθετε το αγροτικό τζιπ, που όταν χτυπήθηκε εξερράγη.

Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του φονικού τροχαίο, με συμμετοχή και της ΕΥΠ καθώς συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε τριήμερο πένθος το οποίο κήρυξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έπειτα από την τραγωδία

Η κατάσταση των 13 τραυματιών

Τρεις εκ των συνολικά 13 τραυματιών από το τροχαίο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις και παρακολουθούνται από τους γιατρούς

Οι 10 εκ των τραυματιών βρίσκονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ανάμεσα τους και οι βαριά τραυματίες, μεταξύ των οποίων ο Συνταγματάρχης και επικεφαλής της ανθρωπιστικής αποστολής, ο οποίος έχει πολλαπλά κατάγματα, με το πιο σοβαρό να είναι στη μέση του.

Οι άλλοι δύο, ένας Λοχαγός και ένας στρατιωτικός γιατρός έχουν εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα.

Ακόμη τρεις τραυματίες, δύο στο 251 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και άλλος ένας στο Ναυτικό Νοσοκομείο, νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega:

«Λίγο νωρίς δεν πήγες να βρεις τον αδερφό σου;» - Αποχαιρετούν τη 40χρονη νοσηλεύτρια

Συντετριμμένοι από το φριχτό δυστύχημα συγγενής της 40χρονης στρατιωτικού από την Κρήτη, που βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία καθώς κανένας ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει πως η ελληνική αποστολή που πήγε για ανθρωπιστική βοήθεια στην Λιβύη ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα.

Ο ξάδερφος της Βασίλης Ανδρεαδάκης, την αποχαιρετά με συγκινητικά λόγια:

«Μας κανείς πλάκα Ε...;; Λίγο νωρίς δεν πηγές να βρεις τον αδερφό σου…; Εσυ όμως σταθερή , δεν σταματούσες ποτέ… Διάβασμα - εκπαίδευση - εργασίες - μεταπτυχιακά - και άντε πάλι από την αρχή… Ένα μυαλό όλα αυτά … και όμως τ κατάφερνες ….. τώρα όμως τι…; Πηγές να προσφέρεις ακόμα μια φορά εκεί που το είχαν ανάγκη… γιατί αυτό σου άρεσε να κάνεις πάντα …… και γιατί μπορούσες…!!! και το αποτέλεσμα… Όλα μαύρα!δεν θα ξεχάστεις ΠΟΤΕ! Καλο ταξίδι αγαπημενη μου ξαδέρφη… Στο ΦΩΣ … Άγγελε μας».

«Βλέπω τις αναρτήσεις για τα γενέθλιά σου και δε μπορώ να το πιστέψω. Λένε "δε μπορείς να επιλέξεις ούτε πότε, ούτε πως θα πεθάνεις. Μπορείς να επιλέξεις όμως πως θα ζήσεις"Και εσύ επέλεξες το δρόμο της προσφοράς στον άνθρωπο. Καλό ταξίδι ψυχή. Να μας προσέχεις από εκεί ψηλά» γράφουν με συγκίνηση στη σελίδα της στο Facebook, οι φίλοι της, οι οποίοι αδυνατούν να πιστέψουν ότι η Εύη τους έφυγε από τη ζωή.

«Είμαι ζωντανός νεκρός!!! Σε ειχα σαν αδελφή μου. Ησουν παρουσα οταν ήμουν φαντάρος για ο, τι χρειαστώ. Η αγαπη σου για μενα ηταν ανιδιοτελή. Ποτέ δε θα το πιστεψω!! Ποτέ!!! Σ'αγαπαω άπειρα αγαπημένη μου φίλη. Καλη αντάμωση Καλη Ανάσταση» γράφει ένας άλλος φίλος της.

Η Βάσω Μώραλη, νονά της 40χρονης, δήλωσε σοκαρισμένη με το θάνατο της Εύης και την περιέγραψε ως ένα φωτεινό πλάσμα που διψούσε για γνώση.

«Η Εύη, το κορίτσι μας. Ένα φωτεινό πλάσμα από βρεφική ηλικία, ένα φωτεινό πλάσμα, γεμάτο χαμόγελο, αθωότητα, καλοσύνη και γνήσιο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους. Ήταν ένα γενναίο παιδί που αντιμετώπισε όλες αυτές τις δοκιμασίες της ζωής με απίστευτη ανδρειοσύνη. Στάθηκε στην οικογένεια και τους γονείς της μετά από τέτοιο πλήγμα και πάντα διεκδικούσε κάτι ανώτερο, όχι υλικό, ηθικό».

«Τελείωσε την Στρατιωτική Σχολή Νοσηλευτικής. Ήταν πολύ περήφανη που υπηρετούσε τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Έβλεπε τον εαυτό της ως συνέχεια του θείου της και δεν σταματούσε ποτέ να παίρνει γνώσεις, νέες εμπειρίες, νέες εξειδικεύσεις».

Σχετικές ειδήσεις