ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνική επιστημονική αποστολή υπό τον Ευθύμη Λέκκα αποκαλύπτει τα μυστικά του όρους Άτλας (vid)

Ελληνική επιστημονική αποστολή υπό τον Ευθύμη Λέκκα αποκαλύπτει τα μυστικά του όρους Άτλας (vid)

Το όρος Άτλας αποκαλύπτεται, σε ελληνική επιστημονική αποστολή.

Από τον πυρήνα της οροσειράς του Άτλαντα μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού στο Μαρόκο σε μήκος πάνω από 4.000 χιλιόμετρα και ύψος που ξεπερνά τα 5.000 μέτρα βρέθηκε η ελληνική επιστημονική αποστολή, που συγκροτήθηκε από τον Καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμη Λέκκα, τον Ομότιμο Καθηγητή Αντισεισμικών Κατασκευών Παναγιώτη Καρύδη και τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Δρ Βασίλειο Μώκο, προκειμένου να διερευνήσει τη σεισμική δραστηριότητα που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και πάνω από 3.500 ανθρώπινες απώλειες.

Όπως αναφέρει ο Ευθύμης Λέκκας η ελληνική αποστολή εντόπισε στους τεράστιους ορεινούς όγκους το εντυπωσιακό σεισμικό ρήγμα που εκτείνεται σε μεγάλο μήκος και κατέστρεψε ολοσχερώς δεκάδες χωριά στην πορεία του.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη, οι βλάβες που προκλήθηκαν προέρχονται από τις δευτερογενείς επιπτώσεις του σεισμού σε χαλαρές ποτάμιες αποθέσεις, ενώ μόνο οι κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα ανταποκρίθηκαν θετικά.

Ο Δρ Βασίλης Μώκος επισημαίνει ότι αποκομίστηκαν χρήσιμα επιστημονικά στοιχεία για την περαιτέρω αντισεισμική θωράκιση της Χώρας.