ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Η νέα λεκτική γκάφα του Αμερικανού προέδρου - Οργιάζουν οι επικριτές του

O Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν
O Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν
ΑΡ

Η νέα λεκτική γκάφα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν κάνει τον γύρο του κόσμου

Ο πρόεδρος Μπάιντεν μπέρδεψε ένα απλό αρκτικόλεξο μιλώντας με ηγέτες από τα νησιά του Ειρηνικού τη Δευτέρα στην τελευταία του λεκτική γκάφα. Ο 80χρονος Αμερικανός πρόεδρος έκανε νέο ατόπημα καθώς προσπαθούσε να υπαγορεύσει τη συντομογραφία της Πρωτοβουλίας για τις Υποδομές των Νήσων του Ειρηνικού της κυβέρνησής του σε ένα φόρουμ του Λευκού Οίκου.

«Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι εργαζόμαστε με το Κογκρέσο για να επενδύσουμε 40 δισεκατομμύρια δολάρια στην Πρωτοβουλία μας για τις Υποδομές των Νήσων Ειρηνικού», είπε στη στρογγυλή τράπεζα των ηγετών. «Το ονομάζουμε P, PI — τέλος πάντων, δεν έχει σημασία πώς το ονομάζουμε, αλλά έτσι είναι».

Στη συνέχεια είπε αστειευόμενος: «Θα επέστρεφα στα ακρωνύμια αλλά… δεν το κάνω αυτό», προκαλώντας γέλια στους συμμετέχοντες που συγκεντρώθηκαν για το 18μελές φόρουμ. Ο Μπάιντεν υπέφερε από πρόβλημα ομιλίας ως παιδί και έχει μιλήσει ανοιχτά για τις προκλήσεις του να ξεπεράσει έναν τραυλισμό.

Ωστόσο, όσοι ασκούν κριτική στον γηραιότερο πρόεδρο των ΗΠΑ έχουν συνδέσει τις πρόσφατες γκάφες του με την προχωρημένη ηλικία του και αναρωτιούνται εάν είναι ικανός να ηγηθεί της χώρας για δεύτερη θητεία.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Μπάιντεν εμφανίστηκε μπερδεμένος στη σκηνή των Ηνωμένων Εθνών, όπου σκόνταψε σε μια μεγάλη βραζιλιάνικη σημαία και στη συνέχεια φάνηκε να σνομπάρει κατά λάθος τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, φεύγοντας χωρίς να του κάνει χειραψία.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τους ηγέτες των Νήσων του Ειρηνικού για να λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις τους σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ανακοίνωσε νέα βοήθεια των ΗΠΑ για να βοηθήσει την περιοχή να προετοιμαστεί για τις επιπτώσεις της. Συζήτησαν επίσης την αυξανόμενη κινεζική επιρροή.

«Θέλω να ξέρετε ότι σας ακούω, οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο σας ακούνε», είπε στους ηγέτες. Οι ΗΠΑ καθιέρωσαν επίσης επίσημα διπλωματικές σχέσεις με τις νήσους Κουκς νησί Κουκς και το Νιούε, δύο κράτη του Νοτίου Ειρηνικού, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.